Jesus gikk kanskje på vannet, men KrF i Rogaland holder på å drukne i gratis ferjer

1 week ago 29



KOMMENTAR: Jesus gikk på vannet. Hans representanter i politikken i Rogaland holder på å drukne på grunn av ferjene.

Varaordfører Henrik Halleland har truet med å melde seg ut av Kristelig Folkeparti (KrF) hvis partiet er med på å innføre betaling på ferjene. Foto: Anders Minge
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Om noen måneder kan Stavanger ha en varaordfører uten parti. Bak navnet til Henrik Halleland kan det stå «Uavhengig» der det tidligere sto «KrF».

Dramatisk?

Mnja, jo, litt drama er det i dette, både for Stavanger, fylket og ikke minst for KrF.

Sjauen handler ikke om Stavanger, men om fylket og ferjene. Når sjøsprøyten har lagt seg, kan vi sitte igjen med et skadeskutt folkeparti av kristelig karakter, en uavhengig mann på vippen og masse dårlig stemning.

For å komme dit, må vi inn på ferjå, men ikkje kjør inn på ferjå før eg har sagt kjør inn på ferjå!

...

Kjør inn på ferjå!

Les også

KrF-topp med knallhardt angrep på eget parti

Les også

Nå skjer det: Gratistilbudet blir historie

Gratis ferjer?

Flertallet i fylket har droppet gratis ferjer for å ha penger til andre ting. Problemet er at regjeringen har sendt penger til alle fylkene med beskjed om å bruke dem på nettopp gratis ferjer.

Ikkje brug pengane på snob! Hilsen mor di. Senterpartiet, i dette tilfellet.

Rogaland fylke vil, som en trassig, snobesjuge unge, heller bruke pengene på andre ting. De vil ha seg frabedt å bli fortalt hva de skal bruke pengene på, selv om regjeringen altså har fortalt dem hva de skal bruke pengene på. Så da truer regjeringen med å trekke pengene tilbake. Nå står de der, disse to størrelsene, som revolvermenn som peker våpen mot hverandre og håper at den andre vil gi seg.

Det er her KrF har satt krokfot på seg selv.

I fylket er KrF en del av flertallet sammen med Høyre, Frp og Venstre. For å være med der må du gi og ta litt. Noko for noko. Ferjene har vært viktige for KrF, blant annet fordi partiet står sterkt på steder der man har nærkontakt med saltvann. Øyane, Ryfylke og sånne plasser der kaien og bedehuset er viktige størrelser.

Henrik Halleland var den siste ordføreren på Finnøy før kommunen ble slukt av Stavanger. Sorry, slått sammen med Stavanger. Halleland er sannelig KrF-er, han er absolutt varaordfører i Stavanger, men han er så til de grader Finnøy-bu i kropp og sjel. Halleland er øyanes mann.

KrF har, i alle vedtak som finnes, sagt at de vil ha gratis ferjer. Likevel har de solgt ferjene, og fått tilbake ...

Ja, hva har de å vise til?

Et rent tap

Kanskje er det her hunden ligger begravet? Hva har de fått igjen? Noen halvkveda viser om at hurtigbåttilbudet ikke ble så gale ligavel? Nja, den kommer de ikke langt med. Ingen K i KRLE, ingen abortseiere, ingen symboltunge seire. Litt bedre forhold for friskolene, men ikke nok til å blidgjøre ferjefolket.

Det de har fått er intern sjau.

Stemningen var god i KrF på valgvaken i fjor. Nå er stemningen middels god, kanskje litt under middels, faktisk.

Litt komikveld blir det når nummer én og nummer to i KrF i Stavanger, på samme dag, skriver leserbrev for og imot gratis ferje. Anne Kristin Bruns (KrFs nummer to i Stavanger) er gruppeleder i fylket. Hun må forsvare elendigheten samme dag som Henrik Halleland raser. Ok, folk fra Finnøy raser ikke, men at han er øvegidde? Absolutt!

Aftenbladet skrev om den første utmeldingen allerede i februar. Ole Olsen, daglig leder i dør- og vindusfabrikken Meling AS på Kvitsøy, hadde fått nok av hele KrF, og det kan komme mer.

Les også

En hån mot øyfolket å ta fra oss gratis ferje

Våg å stå som Daniel

Faren for KrF er at denne ferjesaken blir klistret på dem. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har gjort sitt for å korsfeste nettopp KrF i ferjesaken.

Sånne ting vil bli husket, for eksempel på Finnøy. Og er det én ting KrF ikke tåler, så er det å miste fotfestet et sted de står sterkt. Sånne plasser er det nemlig ikke så mange av.

Hvor mange prosent av stemmene fikk KrF på Finnøy i 2023?

26,7 prosent!

Det finnes knapt en tyngre bastiert Krf-bastion enn Finnøy. Henrik Halleland kan ikke stå som eks-ordfører på Tomatfestivalen i KrF-jakke og forsvare ferjesaken. Der går grensen.

At en varaordfører truer med å melde seg ut av sitt eget parti er ganske dramatisk. Halleland blir uansett sittende som varaordfører. Han er valgt for fire år, og varaordfører kan ikke velges på nytt. Det står i kommuneloven. Men Halleland er standhaftig nok til å melde seg ut når han først har truet med det.

KrF-trioen i bystyret Stavanger kan bli en duo hvis Henrik Halleland melder seg ut. Da blir Anne Kristin Bruns og Therese Egebakken partiets folk i Stavanger.

Halleland vil neppe melde seg inn i Høyre, for de er medskyldige i ferjetrøbbelet. Andre partier er neppe aktuelle. Halleland melder seg neppe inn i Rødt, men en ordføreren i Stavanger trenger en frispiller like mye som jeg trenger mer eksem på vanskelig tilgjengelige steder.

Maktforholdet i Stavanger er 33–34. Det blå flertallet har én stemmes overvekt.

Halleland kan holde seg til KrF-programmet, som han er innvalgt på. Men uavhengig er tross alt uavhengig. Maktforholdet i Stavanger blir, i alle fall i teorien: 33 – 1- 33.

Straffen venter

For KrF har dette blitt en drittsak. Ferjefolket har pekt dem ut som mottakere av 30 sølvpenger, og det kommer de seg bare ikke ut av. Partiet er høylytt imot kuttet, samtidig som de forsvarer det med den klassiske «... vi må gi og ta i et samarbeid».

Velgerne spør seg selvfølgelig hva de får igjen for sin KrF-stemme, bortsett fra å holde de gudløse sosialistene fra makten. Er det noen Samson-muskler der, eller er KrF bare happy med å få dingle med i flertallet?

Taper de ferjesaken, vil det bli husket. KrF kan bli straffet ved neste valg. Når vi skal velge folk til Stortinget neste gang, vil ferjefolket huske hva KrF gjorde. I kampen mot sperregrensen, som KrF alltid kjemper mot, kan slikt bli avgjørende.

Gratisferjene kan bli et skikkelig skuff for baugen for Rogaland KrF. Henrik Halleland har gitt sitt eget part én siste sjanse. Fiks dette, ellers er jeg ute. Den meldingen kommer ikke bare fra den tidligere Finnøy-ordføreren. Han målbærer et budskap på vegne av mange.

Fiks det, KrF, ellers gjør vi det slutt.

Publisert:

Publisert: 6. mai 2024 20:35

Read Entire Article