Medier: Kobler russisk etterretning til «Havanna-syndromet»

1 month ago 21



Amerikanske spioner og diplomater har meldt om uforklarlig sykdom i flere år.

HARDT RAMMET: USAs ambassade i Havanna på Cuba. Bildet er tatt i januar 2023. Foto: Ismael Francisco / AP
  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
mandag 1. april kl. 02:30

I flere år har journalister i det kjente programmet «60 Minutes» på TV-kanalen CBS undersøkt den mystiske sykdommen i samarbeid med journalister fra The Insider og tyske Der Spiegel.

Målet har vært å prøve å komme frem til et svar om hvor de uforklarlige helseplagene, som har fått navnet «Havanna-syndromet», kommer fra.

Bakgrunn: Mystisk syndrom rammer spioner og diplomater

Natt til mandag peker de på Russland, nærmere bestemt enheten 29155 hos etterretningstjenesten GRU.

Insider, Der Spiegel og «60 Minutes» hevder syndromet kan stamme fra energivåpen som bæres av medlemmer av denne enheten.

Meldt om første gang i 2016

I flere år har amerikanske diplomater og annet utstasjonert personell vært plaget av det som etter hvert er blitt kjent som «Havanna-syndromet». Symptomene har variert fra kvalme, svimmelhet, hodepine og neseblod, og mange har rapportert om en merkelig lyd – eller trykk – i forkant av symptomene.

Fenomenet ble først rapport fra flere utsendte ved den amerikanske ambassaden i Havanna i 2016.

De mystiske skadene på diplomater og spioners hjerner har i enkelte tilfeller hatt alvorlige konsekvenser, som tap av syn og hukommelsestap.

I en rapport fra 2023 konkluderte amerikanske myndigheter med at det var svært lite sannsynlig at en fremmed makt sto bak de mystiske plagene.

Overbevist om Russlands rolle

Den pensjonerte generalen Greg Edgreen, som tidligete ledet Pentagons etterforskning av de mystiske sykdommene, sier til «60 Minutes» at han er overbevist om at landet står bak.

– Jeg kan ikke gå i detaljer på grunn av hemmelighold. Men jeg kan si at jeg begynte å fokusere på Moskva på et veldig tidlig stadie, sier han.

– Hvis moren min hadde sett det jeg så, da hadde hun sagt «det er russerne, din idiot», sier han videre.

Programmets produsent Michael Rey sier til CBS at også de er blitt mer og mer overbeviste om at Russland står bak jo mer de har jobbet med saken.

– I det første programmet sa vi «hmm, er det Russland?» I det andre kjente vi at «dette begynner å se ut som Russland». Nå, i denne saken, sier kildene våre at det er Russland.

USAs etterretningsmiljø har tidligere sagt at det er lite sannsynlig at en fremmed makt står bak.

Read Entire Article