Meldinger om at Russland har startet Kharkiv-offensiv

1 week ago 13



Russiske styrker skal fredag ha angrepet flere ukrainske grensebyer og forsøkt å ta seg inn i Kharkiv-provinsen.

Dette huset ble ødelagt i et russisk angrep i Kharkiv-provinsen fredag. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / NTB

Publisert: 10.05.2024 12:43 | Oppdatert: 10.05.2024 12:55

Saken oppdateres.

Det melder flere ukrainske kilder. En av disse er Telegram-kanalen DeepState. Den blir ansett som en troverdig OSINTOSINTOSINT, åpne kilder: innhenting av informasjon fra kilder som er tilgjengelig for alle, slik som bilder, videoer, internett, TV, radio og aviser. -aktør med et stort kildenettverk.

Ifølge DeepState har Russland gjennomført omfattende artilleriangrep mot landsbyer og byer nær grensen.

– Fienden forsøker å trenge gjennom og sikre seg fotfeste i en rekke tettsteder langs grensen, skriver kanalen.

DeepState mener at Russland ikke har tilstrekkelige ressurser i området til å komme seg langt inn i Kharkiv-provinsen.

Det ukrainske forsvarsdepartementet bekrefter fredag formiddag at Russland forsøker seg på en offensiv i dette området.

– Omkring klokken fem om morgenen forsøkte fienden å bryte gjennom vår forsvarslinje med dekning fra pansrede kjøretøyer. Disse angrepene er slått tilbake. Kamper med varierende intensitet fortsetter, skriver forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Departementet skriver videre at de har sendt reservestyrker for å styrke forsvaret i området.

Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov bekrefter at russerne har intensivert angrepene i nordlige deler av provinsen. Det er spesielt Vovtsjansk som er rammet. Det er en by som har hatt rundt 20.000 innbyggere. Synjehubov skriver på Telegram at de russiske angriperne ikke utgjør noen trussel mot Kharkiv.

Storbyen med rundt 1,2 millioner mennesker ligger rundt tre mil sør for grensen mot Russland. Kharkiv er Ukrainas nest største by og blir jevnlig utsatt for russiske missil- og droneangrep.

– Ukrainas væpnede styrker holder stillingene sine, sier Synjehubov.

Russland forsøkte å innta Kharkiv de første ukene etter fullskalainvasjonen 24. februar 2022. Det lyktes de aldri med. I september 2022 ble russiske styrker presset ut av hele Kharkiv-provinsen etter en lynoffensiv fra ukrainske styrker.

De siste månedene har frykten for at Russland skal forsøke seg på en ny bakkeoffensiv mot Kharkiv økt. Ukraina har satt i gang omfattende bygging av forsvarsverk i området.

Data fra det ukrainske forsvarets generalstab viser at det de siste ukene har vært en markant økning i antallet russiske angrep mot ukrainske forsvarslinjer langs hele den over 1000 kilometer lange frontlinjen:

Read Entire Article