Milliardene renner inn til Tangen-stiftelsen

1 week ago 16



Nicolai Tangens engelske stiftelse ble i fjor tilført 1,6 milliarder kroner fra hans tidligere finansselskap. Det kan bety kjøp av mye mer kunst til Kunstsiloen i Kristiansand.

Nicolai Tangen på plass i Kunstsiloen i hjembyen Kristiansand. Den åpner offisielt lørdag. Oljefondssjefens tidligere store eierandel i hedgefond-selskapet Ako Capital gjør at det fortsatt spruter ut penger til mer kunstkjøp. Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen

Publisert: 10.05.2024 14:04

Kortversjonen

De besøkende under åpningen av Kunstsiloen lørdag kan gjerne unne seg en vennlig tanke til en gruppe «pengeflyttere» i London.

Det er i stor grad takket være milliardene forvalterne i Nicolai Tangens tidligere hedgefondselskap Ako Capital har tjent, at siloen er fylt med kunst.

Om de besøkende kommer tilbake ved en senere anledning, er det også gode muligheter for at de da kan få se helt nye verker.

Milliardene fortsetter nemlig å strømme inn til Tangens stiftelser.

Gigant-stiftelse

Tangen gründet investeringsselskapet AKO CapitalAKO CapitalDet London-baserte hedgefondselskapet forvalter vel 21,7 milliarder dollar, omlag 235 milliarder i norske kroner. Det har 70 parnere og ansatte. i 2005. Han overførte sin eierandel i hedgefondselskapet til den engelske stiftelsen Ako Foundation i 2020.

Det var en betingelse for at han kunne tiltre stillingen som sjef for det norske Oljefondet.

Kunst og kultur er det største enkeltformålet for stiftelsen. De to andre hovedformålene er utdanning og klimatiltak.

Pengebingen til Ako Foundation har est ut, og er nå på over 12 milliarder kroner (se figuren under). Siden opprettelsen er over 2 milliarder kroner delt ut til diverse gode formål.

Blant annet har norske Ako Kunststiftelse mottatt over 650 millioner kroner fra den engelske morsstiftelsen. Penger som er brukt på kunstkjøp.

Ako Kunststiftelse er en egen stiftelse, men finansiert av penger fra den engelske morsstiftelsen.

Den norske kunststiftelsen eier det som ifølge reklamen er «den største private samling i verden av nordisk modernisme». De har imidlertid gitt evig disposisjonsrett over verkene i den såkalte Tangen-samlingen til Kunstsiloen.

Mye tyder på at det kan bli delt ut veldig mange nye millioner til Ako Kunststiftelse fremover også.

Et engelsk datterselskap av hovedstiftelsen Ako Foundation la denne uken frem regnskapet for 2023.

Der går det frem at Ako Foundation bare det siste året er blitt tilført 125 millioner pund. Det tilsvarer 1,6 milliarder kroner.

– Kan utdype samlingen

– Vi har nå passert 5000 verker. Det vil derfor ikke være sannsynlig at man fortsetter med innkjøp i den størrelsesorden. Men det er jo fremdeles sånn at det vil være interesse for å utdype samlingen med spesielle verk som kommer opp.

Det sier Arvid Grundekjøn som er styreleder i Ako Kunststiftelse.

Han forteller at det er brukt mye penger til mer enn kunstkjøp.

– Det ene er kunsten. Det andre er tilskudd til, og garantier for, selve byggeprosjektet. Medregnet kunst til innkjøpsverdi, tilskudd og garantier til selve bygget så har den engelske stiftelsen passert 800 millioner kroner med god margin.

Nicolai Tangen fortalte nylig i DN at han «kjente det i hele kroppen» da verket «Havnebro» av tysk-norske Rolf Nesch (1893–1975) ble tatt ned fra veggen i hans hjem for å bli sendt til Kunstsiloen. Foto: Signe Dons / Aftenposten

Stiftelsens «sjefinnkjøper»

Tangen måtte i 2020 trekke seg fra sitt verv som styremedlem i den engelske stiftelsen. Dette som ett av flere grep for å bryte alle bånd mellom oljefondssjefen og selskapet Ako Capital.

Det har likevel ikke vært til hinder for at Tangen fullt ut har fått leve ut sin kunstinteresse gjennom rollen som «sjefinnkjøper».

– Vi handler på auksjoner, fra gallerier eller privat, og det er alltid Nicolai Tangen som har det siste ordet. Som kunsthistoriker og samler gjennom over 25 år har han en enorm kunnskap og svært god dømmekraft, fortalte Beate Mjaaland, daglig leder for Ako Kunststiftelse, på kunstsiloens hjemmeside i fjor høst.

Read Entire Article