Nå kastes elbilene ut av kollektivfeltet for de neste 3 årene

1 week ago 15



Siden 2003 har elbilene hatt tilgang til kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Fra mandag er det slutt.

For å unngå lange køer håper Statens vegvesen at så mange som mulig lar bilen stå. Gjerne de neste tre årene. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: 06.05.2024 05:13

Kortversjonen

Forbudet er ett av tiltakene som skal redusere biltrafikken i og rundt Oslo i forbindelse med at Ring 1 stenges 1. juli.

Det skjer fordi Hammersborgtunnelen skal bygges om og senkes under det nye regjeringskvartalet. Også Vaterlandstunnelen oppgraderes.

– Hvorfor trer forbudet i kraft før stengingen?

– Det gjør vi for å varsle at det er behov for å redusere trafikken i Oslo sentrum, og for å vurdere effekten før stengingen 1. juli, sier prosjektleder trafikk i Statens vegvesen, Halvard Gavelstad.

Når veien stenges, må den samlede trafikken til Oslo sentrum reduseres betydelig for å unngå kø og overbelastning i Operatunnelen, som skal ta over mye av trafikken for Ring 1.

Elbilene må holde seg unna kollektivfeltet helt til veien åpnes igjen om tre år.

– Hva om det viser seg at det ikke gir trafikknedgang å stenge kollektivfeltet for elbilene? Vil det påvirke den overordnede planen?

– Nei. Vi forventer at en stor andel av dem som kan, lar bilen stå og reiser kollektivt. Det gjelder ikke bare elbilistene. Det er viktig å få en nedgang i totaltrafikken, sier Gavelstad.

Gjelder fra dagen skiltene er endret

På riks- og europaveiene skjer omskiltingen natt til 6. og 7. mai. Forbudet gjelder fra dagen skiltene er endret.

Oslo kommune innfører samme forbud på sine veier. De skal være ferdig med omskilting innen 1. juni. Også her gjelder forbudet fra dagen skiltene er endret.

– Har dere jobbet godt nok med kommunikasjon for å nå ut til alle som rammes av dette?

– Vi vurderer det slik at vi nå når veldig godt ut gjennom mediedekning, pressemeldingene våre, friteksttavler og kontakt med de berørte kommunene.

Halvard Gavelstad

Prosjektleder trafikk i Statens vegvesen

Forenklet forelegg: 8200 kr

Til tross for forbudet har ikke politiet planer om hyppigere kontroller av kollektivfeltet fremover.

– Men vi vil overvåke situasjonen og gjøre fortløpende vurderinger, sier seksjonsleder Tomm Berger fra Oslo politidistrikt.

Berger tror det vil bli «noe mer kø» som følge av elbil-forbudet, men viser til at de lange køene etter stengingen av ett kjørefelt på Ring 3 gikk seg til etter hvert.

Bilister, enten de kjører elbil eller fossilbil, kan vente seg et forenklet forelegg på 8200 kroner om de blir tatt i kollektivfeltet, sier han.

I Oslo og Akershus er det ifølge Norsk elbilforening 213.000 elektriske personbiler. I tillegg er det 12.200 elektriske varebiler og 640 elektriske lastebiler. Disse må nå ut av kollektivfeltet. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Unødvendig strengt

Norsk elbilforening mener forbudet er unødvendig strengt.

De ønsker et unntak for elbilister som samkjører og for elektriske vare- og lastebiler. Det har de sendt brev til kommunen og Veivesenet om.

Foreningen mener at unntak for vare- og lastebiler ikke vil være til hinder for kollektivtrafikken i hovedstadsområdet.

Det er rundt 12.900 elektriske vare- og lastebiler i Oslo og Akershus.

– Vi har forståelse for at man må gjøre tiltak for best mulig trafikkflyt i denne krevende perioden. Men vi mener våre forslag ville bidratt positivt til det, sier generalsekretær Christina Bu.

Hammersborgtunnelen skal bygges om og senkes under det nye regjeringskvartalet. Det vil ta tre år. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Bedre fremkommelighet og mer kø

Gavelstad mener det å fjerne elbilene fra kollektivfeltet vil gi vesentlig bedre fremkommelighet for bussene på riksveiene.

– Det er nå så mange elbiler i kollektivfeltet, spesielt i rushtrafikken, at bussene blir betydelig forsinket.

– Hva baserer du det på?

– Det baseres på registreringer. Vi forventer at hastigheten for bussene øker med minst 10 prosent når elbilene tas ut av kollektivfeltene.

Men på gatenettet i flere kommuner vil det enkelte steder kunne bli kødannelser. Dette vil Veivesenet følge tett og fortløpende vurdere avbøtende tiltak.

– Vi venter innledningsvis mer kødannelse. Det vil tilpasse seg over tid. Både Ruter og jernbanesiden er godt rustet til å håndtere økt trafikk, sier Gavelstad.

Ruter sier de er klare for at flere lar bilen stå og reiser med dem.

– Det er ikke planer om å sette opp ekstra avganger, men vi følger situasjonen tett, sier kommunikasjonssjef Cathrine Myhren-Haugen.

Read Entire Article