Nå skal det igjen bli lov å samle inn penger til skoleturer md dugnad i Oslo: – Kan skape økonomisk press

1 week ago 25



For et år siden ble det slutt på muligheten for å samle inn penger til skoleturer via dugnad. Nå åpner skolebyråden for det, på visse betingelser.

Det skal være frivillig og anonymt å delta i dugnader eller pengeinnsamlinger, understreker skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H). Foto: Sturlason AS Polyfoto / Foto: Sturlason

Publisert: 06.05.2024 16:05 | Oppdatert: 06.05.2024 16:19

Kortversjonen

Skoleturer med hvite busser og språkreise med spanskklassen har vært vanlig i norske skoler i mange år.

Men prinsippet om at det skal være gratis for eleven, er ikke blitt fulgt på alle skoler.

Aftenposten skrev for et år siden om foreldre som fortvilte over regninger på opp til 8000 kroner. En alenemor fortalte at hun reagerte med vantro da hun så hvor mye hun måtte betale og skjønte at det var penger hun ikke hadde.

I etterkant strammet daværende skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) inn reglene. Kun klasseturer som er finansiert av skolens budsjett, legater eller stipender kan gjennomføres, skrev etaten i et brev til alle Osloskoler da.

Nå åpner skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) for at det igjen skal bli mulig å delfinansiere skoleturer med foreldredugnader.

– Foreldre skal kunne arrangere dugnader eller gi anonyme gaver til skoleturer, så lenge det er frivillig og anonymt hvem som bidrar, sier Midtgarden.

Hun understreker at gratisprinsippet gratisprinsippet Gratisprinsippet vil si at skoler og kommuner ikke kan kreve at elever eller foreldre dekker utgifter til faglig og sosiale aktiviteter som er en del av opplæringen. i skolen står sterkt, og at det er et grunnleggende og viktig prinsipp.

– Men så har vi sett at skolene i Oslo har hatt ulik praksis når det gjelder finansiering av skoleturer. Etter at forrige skolebyråd strammet inn, har vi fått mange spørsmål om hva som er lov og ikke.

Sliter med å betale

Ståle Sand Kalkvik, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), er lite fornøyd med at skole eller skoleier gir grønt lys til dugnader eller innsamlinger for å betale deler av skoleturer.

Han mener det gir feil signaler i forhold til gratisprinsippet og gir grunnlag for at skoler kan bruke dette aktivt i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Det kan også skape et økonomisk press. Det vil alltid være usikkerhet rundt hvor anonyme og frivillige slike bidrag faktisk er. Vi blir kontaktet av foreldre som synes det er vanskelig.

Han forteller at de vet om flere eksempler der dugnader potensielt kan gi grobunn for unødvendige skillelinjer mellom klasser og skoler.

– Vil fortsatt være basert på noe skjønn

Midtgarden understreker at skolene har ansvar for å informere om hvilke retningslinjer som gjelder.

– De må være helt tydelig på at hvis det skal arrangeres dugnad eller det åpnes for at foreldre gir pengegaver til skoleturer, så skal det være frivillig og anonymt.

Byrådsavdeling for utdanning har sendt ut et skriv til rektorer i Oslo-skolen, der det står at «skolen bør organisere aktiviteter som alle elevene kan delta på, og som skolen kan dekke innenfor sitt budsjett».

Samtidig skal det åpnes for å delfinansiere skoleturer med foreldredugnader og gaver, gitt visse forutsetninger, ifølge brevet.

– Hvordan henger dette sammen?

– Gratisprinsippet ligger i bunn, og alle elever skal ha mulighet til å delta på turer og aktiviteter uavhengig av økonomi. Men gitt at lovverket åpner for bidrag til turer, kommer det fortsatt til å være noe grad av skjønn.

– Det er nettopp derfor vi sender ut skrivet til rektorene, der vi blant annet gir eksempler på hvordan skolen skal praktisere gratisprinsippet og når og hvordan foreldrene kan bidra, sier Midtgarden.

Read Entire Article