Nasjonalmuseets direktør og styreleder om Gaza-oppropet: Vi skal ikke være en politisk aktør

1 week ago 23



Vår rolle er å være et museum for alle, og i det ligger også vår legitimitet, skriver direktør Ingrid Røynesdal (t.v.) og styreleder Maria Moræus Hanssen i Nasjonalmuseet. Foto: Rodrigo Freitas, NTB

Blir Nasjonalmuseet en aktiv aktør i geopolitiske debatter, risikerer vi å innskrenke det kunstneriske ytringsrommet.

Publisert: 06.05.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Et opprop initiert av ansatte ved Nasjonalmuseet har i det siste fått oppmerksomhet. Her bes det om flere ting, blant annet at Nasjonalmuseet både skal slutte seg til «stans av (…) folkemordet på palestinere», og at vi skal boikotte israelske institusjoner.

Nasjonalmuseet er opptatt av at alle ansatte skal kunne engasjere seg og ytre seg politisk – som privatpersoner. Vi som Nasjonalmuseum må derimot ha én hovedlinje.

Internt tema

Vår hovedoppgave er å være en arena for kunstneriske ytringer, ikke en politisk aktør. Vi har stor respekt for de aktører i Norge som har formelle roller i å forsøke å bidra til fred. Vår rolle er å være et museum for alle, og i det ligger også vår legitimitet.

Det er umulig ikke å bli berørt av nyhetene fra Midtøsten. Hvordan vi som Nasjonalmuseum forholder oss til denne og andre politiske konflikter og geopolitiske kriser, er jevnlig et tema internt hos oss.

I Ukraina markerte vi standpunkt noe tydeligere, slik det meste av Europa gjorde. Selv den norske stat valgte da å pålegge akademisk boikott. Vi stiller oss også helhjertet bak International Council of Museums (ICOM) budskap om at kulturminner og mennesker må beskyttes.

Ytringsfrihetsarena

På samme måte støtter vi uttalelsen fra Norges Museumsforbunds årsmøte om at vår internasjonale, umistelige kulturarv i Gaza må beskyttes. Men som et nasjonalt museum for kunst er vår rolle å legge til rette for ulike kunstneriske ytringer i våre utstillinger – uavhengig av hva vi privat måtte mene om ytringene eller for den del politikken eller institusjonene i de landene der kunsten skapes.

Nasjonalmuseets visjon er å reflektere samfunnet og tiden vi lever i – gjennom kunsten. Det handler om hva vi samler og kjøper inn, hva vi stiller ut og i aktiviteter knyttet til dette. Vi er en arena for kunstens ytringsfrihet. Dersom vi som museum velger å bli en aktiv aktør i geopolitiske debatter, vil vi i ytterste konsekvens kunne bidra til å innskrenke dette ytringsrommet.

Read Entire Article