Nordlys-alarm flere steder i landet

1 week ago 12



OSLO: Nordlyset forbarmet seg over hovedstaden 27. februar 2023. Mange tok turen til Grefsenkollen for å se nordlyset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sjansen for å se nordlys er stor flere steder i kveld, også i Sør-Norge.

  • Bilde av Line Fausko
fredag 10. mai kl. 14:15

Det melder Meteorologisk institutt på X.

De beste forholdene for å se nordlyset er når himmelen er mørk og klar, uten skyer. Selv om det er mye skyer kan det allikevel oppstå hull i skydekket som gjør det mulig å se nordlyset:

– Østlandet får mindre skyer nær midnatt, kanskje det sprekker opp nok til å få se nordlys?, skriver de fredag ettermiddag.

KP-indeksen betyr sjansen for å se nordlys. P-indeks 0 betyr lav aktivitet, mens KP-indeks 9 betyr høy aktivitet. Så jo høyere tall, jo større sannsynlighet for å se nordlyset.

Tips: Husk at lysforurensning kan påvirke forholdene. Derfor er det lurt å dra ut til områder hvor det er færrest mulig gatelys og andre lyskilder som kan forstyrre.

Finn et mørkt sted

VG har tidligere snakket med fagsjef i Norsk romsenter, Pål Brekke, om tips og råd:

  • Først og fremst bør du være på vakt – for lyset er typisk mest kraftig mellom klokken 22.00 og 02.00.
  • Hvis nordlyset slår til og kommer nedover Sør-Norge, er det viktigst å komme seg et mørkt sted. Bylys og gatelys kan ødelegge.
  • Brekke foreslår sletter, jorder eller skoger for den optimale nordlysopplevelsen. Også langs sjøen eller nedover kysten kan være gode alternativer, legger han til.
  • – Så det gjelder å kle seg godt og være tålmodig.

For de spesielt interesserte råder eksperten om at det finnes apper og sider som kan sende deg pushvarsel når aktiviteten på himmelen tar seg opp.

Publisert: 10.05.24 kl. 14:10Oppdatert: 10.05.24 kl. 14:15
Read Entire Article