Norge ber Sikkerhetsrådet vurdere palestinsk medlemskap

1 week ago 12



NEW YORK (TV 2): Et overveldende flertall i FNs generalforsamling stemte fredag for en Palestina-resolusjon som Norge var med på å fremme.

 Lage Ask / TV 2
LEGGER PRESS PÅ USA: Espen Barth Eide er fornøyd med oppslutningen til FN-resolusjonen om Palestina, som Norge var en av forslagsstillerne bak. Foto: Lage Ask / TV 2

Publisert 10.05.2024 17:56 Sist oppdatert 6 minutter siden

– Det er et veldig sterkt resultat. 143 mot 9, det har aldri vært et så tydelig uttrykk i FNs generalforsamling for at Palestina bør bli medlem, sier utenriksminister Espen Barth Eide til TV 2.

Han tror at dette sender et veldig viktig signal, midt oppi krigen på Gaza og volden på Vestbredden, om at det kan finnes en vei mot en tostatsløsning.

Norge var medforslagsstiller til resolusjonen.

Stemte blankt

Den fastslår at Palestina er kvalifisert for medlemskap i FN og ber Sikkerhetsrådet revurdere beslutningen som ble tatt i april, da dette ble blokkert av USA.

Avstemningen i fredagens spesialsesjon viser at USA og Israel er nokså isolert i dette spørsmålet. Det er imidlertid verdt å merke seg at både Sverige og Finland stemte blankt.

Palestinske myndigheter leverte i april sin søknad om å bli opptatt som medlemsland i FN. Det er Sikkerhetsrådet i FN som til slutt godkjenner dette. 

Da søknaden ble behandlet der samme måned, stemte 13 av 18 land for, men USA brukte sin vetorett og blokkerte vedtaket. 

Øker presset på USA

Vennskapet mellom USA og Israel har kjølnet noe siden den gang, og nå tror mange at palestinerne kan nå frem med sitt ønske. 

Stadig flere land anerkjenner nemlig også Palestina som selvstendig stat.  Om lag 140 land har gjort dette. Sist ut var Bahamas nå 7. mai.

– Også USA ønsker en tostatsløsning. Det har de vært veldig tydelige på, særlig i det siste, så det vil jeg ikke utelukke, men det har ikke skjedd ennå og derfor tror jeg ikke vi skal vente på det, men heller se om vi selv kan bidra til å skape en situasjon hvor dette kommer videre, sier Eide.

Resolusjonen som ble vedtatt fredag, gir Palestina flere rettigheter som observatørstat.

– For det første er det en veldig sterk oppfordring til Sikkerhetsrådet om å tenke om igjen og faktisk starte prosessen mot fullt medlemskap. For det andre får det en rekke operative konsekvenser. Nå oppgraderes Palestinas status ytterligere. De får en del rettigheter i underliggende organer, blant annet, sier Eide.

Richard Gowan, som er sjef for FN-kontoret til tenketanken Crisis Group, understreker at resolusjonen ikke gir medlemskap til Palestina.

– Dette betyr at palestinerne vil ha mange av de samme rettighetene som vanlige medlemsland i Generalforsamlingen, men de vil ikke ha stemmerett. De vil ikke kunne bli medlemmer i organer som Sikkerhetsrådet, sier Gowan til TV 2.

Han sier at palestinerne selv understreker at dette ikke er et ekte medlemskap.

– Faktisk er det viktig for dem å understreke det, fordi det er en amerikansk lov som sier at hvis Generalforsamlingen innvilget palestinsk medlemskap, så må USA fryse sin pengestøtte til FN. Så alle er ganske ivrige etter å unngå det, poengterer Gowan.

– Svært viktig

Espen Barth Eide sier at Norge vil stemme ja den dagen Generalforsamlingen skal stemme over Palestinas medlemskapssøknad.

– Dette er ett skritt på veien mot det som er det egentlige målet, nemlig å få en palestinsk stat som del av en tostatsløsning, slik at palestinerne og israelerne kan leve i fred med hverandre i hver sin stat, sier Eide.

– Når kan en norsk anerkjennelse av Palestina som egen stat komme på plass?

– Vi ønsker å skape forutsetningene for en palestinsk stat og komme videre på veien mot tostatsløsning. Akkurat nå jobber vi nettopp med det spørsmålet, Når vil det passe at vi og likesinnede land foretar den bilaterale anerkjennelsen? Det trenger ikke å være lenge til, men det viktige er at vi vil skape de forutsetningene. Et skritt til på den veien er når vi har møte i giverlandsgruppen og møter den nye palestinske statsministeren, som skal legge frem sine planer. Så får vi se hva vi gjør etter det, men det trenger ikke å være lenge til, sier Eide til TV 2.

Ettersom USA la ned veto i april, ble Palestinas søknad om medlemskap aldri sendt til Generalforsamlingen for votering.

 Pontus Höök / NTB
STEMTE JA: Her er Norges ambassadør til Washington, Anniken Huitfeldt, statsminister Jonas Gahr Støre, og utenriksminister Espen Barth Eide til stede i FNs generalforsamling i New York. Foto: Pontus Höök / NTB Foto: Pontus Höök

Israel er ikke overraskende sterkt imot å anerkjenne at Palestina oppfyller kravene til medlemskap i FN. Landets FN-ambassadør skrev nylig på X at en slik resolusjon ikke vil endre konflikten i Gaza, og at dersom en slik resolusjon vedtas, bør USA stanse alle økonomisk støtte til FN. 

Staten Israel ble til også takket være en resolusjon i FNs generalforsamling. Denne ble vedtatt den 29. november 1947, der FN gikk inn for at det da britiskkontrollerte området skulle deles i en jødisk og en arabisk stat. 

Read Entire Article