Ny uke - ny eggmangel

1 month ago 19



Kortversjonen

  • Norge opplever en eggmangel som har ført til at mange butikker har tomme hyller, og noen kunder har til og med reist til Sverige for å kjøpe egg
  • Coop kritiserer Nortura for manglende leveranse av egg
  • Nortura mener eggmangelen nå før påske delvis skyldes høyt gårdssalg
  • Landbruksminister Geir Pollestad ber folk ikke kaste egg

Du vet det er eggmangel når selv landbruksministeren måtte på eggjakt i påsken.

Og det er ikke bare han som dro på en høyst ufrivillig eggjakt. Noen krøp til korset og kjørte over grensen for det proteinrike gullet.

Nortura, som har ansvar for å beregne nok egg til folket, tror fokuset på egg har ført til at flere har hamstret.

I et intervju med Nationen vil ikke landbruksminister Geir Pollestad nekte nordmenn å hamstre. I stedet ber han folk bruke eggene de kjøper nå helt fram til sankthans.

Geir Pollestad (Sp)<-Geir Pollestad (Sp)

Landbruksminister

Men her kommer en statusoppdatering for de av oss som ikke har en mage av stål.

– Vi kunne solgt mye mer egg om vi hadde fått tilgang, slik vi ble lovet av markedsregulator før påsken. Det var langt fra nok egg tilgjengelig. Mange butikker hadde til tider tomme hyller, men med store lokale variasjoner, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til VG.

Hva tenker du?Har du hamstret egg nylig? aJabNeicIkke hamstret, men jeg har kjøpt et par pakninger mer enn jeg pleier

Han sier videre at de lurer på hva Nortura gjør for å sikre nok egg generelt, og ikke minst til festdagene i mai.

– De har lenge hevdet at de ville levere like mye egg til påske som i fjor og at det ville være nok. Etterspørselen har økt, og det har Nortura visst lenge. De foreløpige tallene sier at vi fikk og dermed solgte færre egg enn i fjor.

Eggkrangel

– Men Nortura mener at også egg til industrien går til forbruker til slutt?

– Ja, men det går til majones og vaffel, det hjelper ikke hvis du skal ha speilegg og eggerøre, og i mai skal vi ha eggedosis og kaker.

Eggsalget har også økt det siste året, noe han mener Nortura ikke har tatt innover seg: 

-- Når Nortura ikke klarer å følge opp det, blir det underdekning. De har påstått at det er nok til kundene. Det er det ikke. Nå forventer vi at politikerne følger opp. Hvis det ikke blir tatt grep risikerer vi at eggmangelen vedvarer.

Visse steder, som Meny på CC Vest utenfor Oslo, hadde innført begrensninger på maks 3 per kunde onsdag før påske. Foto: Line Fausko/VG

Nortura svarer tilbake at de fikk noe mindre egg enn i fjor før påsken på grunn av et uvanlig høyt salg av egg direkte fra gård.

– Det betyr at vi får tilsvarende færre egg inn til våre pakkerier. Det er mulig dette også gjelder Den Stolte Hane som er leverandøren av egg til Coop, sier kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson til VG.

Matilda Aronsson<-Matilda Aronsson

Senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura

– Alle konsumegg gikk til dagligvare i ukene før og i påsken. Dette vil også være tilfellet inn mot høytidene i mai - egg til hjemmelaget pavlova og eggerøre prioriteres altså over annen matproduksjon.

Nortura følger det regelverket som politikerne har vedtatt, understreker hun:

– Coops eggleverandør, Den Stolte Hane, tok denne saken for retten før påske, men tapte på alle punkter. Retten konkluderte med at Nortura følger regelverket. Dersom Coop ønsker en ny landbrukspolitikk må de ta kontakt med politikerne som utformer regelverket.

Harald Kristiansen<-Harald Kristiansen

Kommunikasjonsdirektør i Coop

Avsporing, mener Coop:

– Å henvise til rettsaken mellom Den Stolte Hane og Nortura er kun et forsøk på å avspore debatten. Nortura har som markedsregulator plikt til å forsyne alle aktører i markedet med nok egg. Det er et faktum. Coop har mottatt mindre egg enn vi har hatt behov for, og mindre enn i fjor, repliserer Kristiansen.

Tirsdag morgen ser nettbutikken Odas eggutvalg slik ut:

Foto: Skjermbilde, Oda.no

Også Kiwi, Coop og Rema sliter med å forsyne butikkene med nok egg.

– Tilgangen på egg er dessverre fortsatt utfordrende og vil være det en tid fremover, sier kommunikasjonsdirektør  Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til VG.

– Det ble skapt en forventning om at det ville være nok egg til påske, og da er det selvsagt veldig leit at mange møtte tomme hyller. Situasjonen er selvsagt frustrerende for oss.

Det samme gjelder for Rema:

– Vi har fortsatt utfordringer med å forsyne våre butikker med nok egg, men vi fyller på fortløpende. Vi sørger for, så godt det lar seg gjøre, å ha en rettferdig fordeling slik at alle våre butikker har egg. I tillegg så har vi kontakt med flere lokale leverandører i hele landet som kan supplere ytterligere, skriver Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i en e-post til VG.

Men! Et lite lys i mørket er at de tror det kan bli noe mer egg i butikken nå enn i påsken, da vi spiser mer enn vanlig.

  •  Hvorfor er det eggmangel? Nortura mener det er på grunn av sykdom i Europa og en svak norsk krone, som har ført til at flere kjøper norske egg enn vanlig. I tillegg kjøper folk mer egg i butikkene.
  • Hvem er Nortura? Nortura er bondens eget selskap og et samvirke som eies av omlag 16.000 norske bønder. De er markedsregulator og har ansvar for å beregne riktig.
VERPEHØNE: Hadde de bare lagt to egg om dagen... Foto:  Jarle Torgersen/Matmerk Andersen, Nina

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article