Oslo skal få nye T-banevogner – dette er nytt

1 week ago 16



Oslo forbereder seg på at flere vil reise med T-banen i årene fremover når Fornebubanen står klar. Byens nye vogner får litt færre seter enn dagens.

De nye vognene skal ut på T-banenettet i 2029. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

Publisert: 08.05.2024 12:59

De neste årene skal T-banen i Oslo få enda flere avganger. Faktisk 20 prosent flere. Og antallet reisende skal økes til 140 millioner i året. Det er 30 millioner flere reisende enn i dag.

Derfor trenger Oslo flere vogner å kjøre med – i tillegg til de 115 vi allerede har.

Nå har Oslo kommune kjøpt inn 20 nye sett med T-banevogner.

De ser ganske like ut som dagens T-baner på utsiden, men på innsiden blir det en del nytt.

Slik ser de nye T-banevognene ut. Ganske like de gamle, men med en del nytt på innsiden. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

– Mer moderne

De nye vognene skal altså brukes som et supplement til dagens T-banevogner, som er mellom 10–18 år gamle.

– Jeg tror Oslo-folk vil bli veldig glad i de nye T-banevognene. De er mer moderne, tilbyr ny funksjonalitet, men gir først og fremst T-banen tilstrekkelig kapasitet for å møte trafikkveksten som kommer de neste årene, sier Sporveissjef Birte Sjule.

Onsdag presenterer byrådet, Ruter og Sporveien de nye vognsettene.

Leverandøren av de nye T-banevognene er spanske CAF – samme selskap som har levert de nye trikkene som gradvis er blitt satt i drift i Oslo de siste årene.

Slik ser de ut på innsiden. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

Så hva er nytt?

Dørene blir bredere. Målet med det er at av- og påstigningen skal gå raskere. Passasjerer skal kunne gå av T-banen, samtidig som nye passasjerer stiger om bord.

I tillegg får dørene rødt og grønt lys i en stripe. Disse skal varsle om åpning og lukking av dørene.

De nye vognene får dører med rødt og grønt lys i en stripe. Lysene skal vise om dørene kan åpnes eller er lukket for avgang. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

På innsiden, over dørene, henger det i dag påmalte rutekart som viser hele T-banenettet. I de nye T-banene blir det derimot digitale skjermer både over døren og andre steder i vognen som viser T-banens rute.

I tillegg blir sikkerheten bedre. De nye vognene har bedre bremser. Det vil særlig øke sikkerheten på linjene med høyeforskjeller, som banen til Sognsvann og Holmenkollbanen.

Det blir også litt færre sitteplasser. Der dagens vogner har 44 sitteplasser, får de nye vognene 41 plasser pr. vogn. De nye T-banene kommer i trevognsett. Ergo blir det 180 færre sitteplasser totalt i de 20 nye vognene enn i dagens T-banevogner.

Det blir trolig også litt større områder der rullestoler, barnevogner og sykler kan stå.

Slik ser vognene ut på innsiden. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

– Et løft for passasjerene

T-banen økte i 2023 antall reisende fra 101 til 112 millioner, og det er ventet sterk vekst frem til 2030. Det er det tre grunner til:

  • Nye FornebubanenFornebubanenFornebubanen er ny T-banestrekning mellom Fornebu og Majorstuen på ca. 7,7 kilometer. Hele strekningen går i tunnel. Det skal bygges seks nye T-banestasjoner. Banen skal stå ferdig i 2029.
  • Nytt signalsystem Nytt signalsystem Det nye signalsystemet baserer seg på CBTC-teknologi (Communication Based Train Control), som er bransjestandard for nye T-baner og som brukes i byer som København, London, New York og Shanghai. Det skal bidra til å øke kapasiteten i T-banenettet. Dagens system er fra 1960-tallet. for T-banen
  • At Majorstuen stasjon skal oppgraderes

– Oslo-folk kjenner godt til både Røabanen, Grorudbanen og Østensjøbanen – og snart kan vi legge til Fornebubanen med dens seks nye stasjoner og 7,7 kilometer med dobbeltspor i tunnel, sier Sjule i Sporveien.

Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen er overbevist om at nye vogner blir et løft for passasjerene.

– Vi i Ruter gleder oss til passasjerene kan gå om bord i nye T-banevogner, sier han.

En del av vognene ankommer byen i 2027 og 12 av dem settes i drift i 2029. Kjøpet av de nye vognene ligger nå an til å koste Oslo kommune 3,2 milliarder kroner.

Read Entire Article