Oslos nye T-bane-leverandør knyttes til israelsk okkupasjon. Byråd trakk seg fra pressekonferanse og krever forklaring.

1 week ago 13



Både Rødt, Palestinakomiteen og Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA) reagerer kraftig på Oslo kommunes valg av T-baneleverandør. Nå ber byråden om en gjennomgang.

De nye vognene skal ut på T-banenettet i 2029. Foto: Zaha Hadid Architects og A_Lab/Sporveien AS

Publisert: 08.05.2024 15:57

Onsdag kom nyheten: Oslo kommune kjøper 20 nye T-banevogner av det baskiske selskapet Caf – samme selskap som har levert Oslos nye trikker.

Selskapet er med på å utvikle trikkenettet i Jerusalem og anklages derfor for å profittere på Israels okkupasjon av Palestina.

  • Palestinakomiteen er kritiske til Oslo kommunes avtaler med Caf. De har oppfordret til boikott.
  • Storebrand besluttet nylig å selge seg ut av Caf på grunn av deres involvering i Israels bosetninger på okkupert palestinsk land.
  • Rødts Siavash Mobasheri er svært kritisk til avtalen og mener byrådet må avvise kontrakten om kjøp av nye T-banevogner fra Caf.

– Veldig synd

Den nye T-banekontrakten mellom Oslo kommune og Caf har en verdi på 3,2 milliarder kroner.

Leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, mener det nye innkjøpet er problematisk og i direkte strid med kommunens eget vedtak, den såkalte OslomodellenOslomodellenHovedformålet med Oslomodellen er å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og korrupsjon, samt ivareta grunnleggende menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett..

Den slår fast at kommunen ikke skal handle med leverandører hvis aktiviteter kan knyttes til brudd på menneskerettigheter, arbeidstagerrettigheter eller internasjonal humanitærrett.

«Dette omfatter også at kommunen ikke skal handle med leverandører som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon», står det i vedtaket.

Også tillitsvalgte i Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA) reagerer på innkjøpet og krever at Oslo kommune legger press på Caf om å trekke seg ut av okkuperte områder i Palestina.

Ber byråden ta grep

Siavash Mobasheri i Rødt mener timingen ikke kunne vært dårligere.

– Det er utrolig å få beskjeden om Sporveiens avtale med israelske krigsprofitører på selve frigjøringsdagen, sier han.

Han mener samtidig at samferdselsbyråd Marit Vea (V) må ta grep for ikke å gjøre seg medskyldig i det han omtaler som et pågående folkemord.

– Byrådet må derfor avvise kontrakten om kjøp av nye T-banevogner fra CAF.

Byråd Vea vil be Sporveien om en redegjørelse av vurderingene som er gjort. Se byrådens svar lenger ned i artikkelen.

– Har vært opptatt av å gjøre det ordentlig

Konsernsjef Birte Sjule i Sporveien understreker at anbudskonkurransen – altså konkurransen om å få selge vogner til Sporveien – begynte med en såkalt prekvalifiseringprekvalifiseringEn forhåndsvurdering av potensielle leverandørers kvalifikasjoner. Dette finner sted før de kommer med sine tilbud. i 2022.

– De ble kvalifisert. Det er prekvalifiseringen som er det viktige punktet i en konkurranse. Når de er gjennom, så er det lite vi får gjort. De har ikke endret virksomheten sin siden 2022, sier hun til Aftenposten.

– Og endringene i situasjonen i Midtøsten har ikke påvirket noe?

– Det påvirker ikke anskaffelsesregelverket.

– Har dette vært et tema i møter mellom Sporveien og byrådet?

– Hele kontrakten og avtalen er det Sporveien som står for. Det skal byråden heller ikke ha så mye meninger om. De vurderingene ligger hos oss.

– Hva med internt i Sporveien?

– Vi har vært opptatt av å gjøre det ordentlig. Så kommer det spørsmål som dette. Situasjonen i Midtøsten har eskalert i senere tid, det har vi fått med oss, men vi er også bundet av lover og regler.

Fjernet sitat fra byråden

Byråd Marit Vea (V) skulle egentlig delta på pressekonferansen om det nye T-bane-innkjøpet. Men byråden møtte ikke opp.

I pressemeldingen Aftenposten fikk tilsendt i forkant, er byråden sitert på følgende:

– Med disse 20 nye T-banesettene kommer enda flere Oslo-folk til å få glede av T-banen. T-banen er uslåelig når det kommer til både reisetid og komfort, så dette er en investering som gjør Oslo både bedre og grønnere.

45 minutter før planlagt publisering klokken 13 ba Sporveien Aftenposten om ta ut siste del av sitatet. Altså «så dette er en investering som gjør Oslo både bedre og grønnere». Og så, få minutter før klokken 13, ba de Aftenposten fjerne alle sitater fra byråden.

Vil be om redegjørelse

Aftenposten har lagt frem kritikken for byråd Marit Vea og spurt om hvorfor hun ønsket sitatet fjernet. Det har vi foreløpig ikke fått svar på.

I en generell uttalelse sier Vea at alle anskaffelser som kommunen utfører skal være i tråd med Oslomodellen og kommunens etiske regler for anskaffelser.

– Kommunen, som eier av Sporveien, har tydelig formidlet våre forventninger til selskapet gjennom generalforsamling. Oslo kommune skal ikke handle med leverandører som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon.

– Jeg vil nå be styreleder om å gi meg en grundig gjennomgang av hvilke vurderinger som er gjort.

Read Entire Article