Politiets innsatsleder fryktet massedrap på London pub

1 month ago 26



TERROR: Tore Barstad holder pressebrief samme natten som Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Innsatslederen koblet raskt gjerningsmannen med Arfan Bhatti da han hørte navnet «Zaniar Matapour» bli lest opp over sambandet.

  • Bilde av Ola Haram
onsdag 3. april kl. 01:52

Kortversjonen

  • Innsatsleder Tore Barstad vitnet i terrorrettssaken og fryktet at aksjonen kunne blitt et av de dødeligste terrorangrepene i Europa.
  • Gjerningsmannen Zaniar Matapour var tidligere knyttet til Arfan Bhatti, og politiet mistenkte et sekundærangrep.
  • To personer ble drept i angrepet, og situasjonen kunne ha vært verre hadde det ikke vært for sivile som stoppet gjerningsmannen.

Politiets innsatsleder gjennom 19 år, Tore Barstad, ba om at PLIVO-prosedyrene ble iverksatt, da politibilen han satt i, suste gjennom Oslos gater. Han var på vei til melding om «Skyting pågår på London» 25. juni 2022.

Tirsdag vitnet han i rettssaken etter terroraksjonen som rystet Oslo.

– Jeg sa at vi skulle jakte gjerningsmannen. Det hadde prioritet over å hjelpe de skadde, sier Barstad fra vitneboksen i Oslo tingrett.

Så kommer en melding på sambandet om at det er funnet et tohåndsvåpen på bakken.

– Altså, hvorfor i all vide verden ligger det igjen et tohåndsvåpen på stedet, spør Barstad seg.

Han frykter det kan ligge titalls drepte på stedet.

– Ja, jeg gjør det. Det kan høres makabert ut, men vi har sett mye av dette fra utlandet og bruker det i treningen vår, sier Barstad.

25. juni-utvalget har tidligere skrevet at Matapours handlinger kunne ha utviklet seg til et av de dødeligste terrorangrepene på sivile i Europa på mange år.

– Det tenker vi også da vi står og ser omfanget utenfor London. Det er funnet en maskinpistol. Er det flere gjerningspersoner? Kan det komme sekundærangrep?

Foto: Hallgeir Vagenes / VG

Barstad ber om at alle patruljer i Oslo får bevæpne seg. Beredskapstroppen kaller inn ekstra mannskaper.

– Det gjør jeg fordi vi vet altfor lite på dette tidspunktet, så det er viktig for meg at alle skjønner alvoret, sier han til VG i dag. 

– Da tenker du at dette kan være terror?

– Ja. Før jeg hørte navnet på han som de sivile hadde lagt i bakken, så tenkte jeg at det var en 50/50 fordeling mellom gjengoppgjør og terror, sier Barstad til VG.

Han tenker også på at åstedet er på London pub, et samlingssted for skeive.

– Da navnet på gjerningsmannen blir lest opp, så var veien kort til å tenke at dette kunne være terror, sier han.

Barstad visste nemlig at Zaniar Matapour ble stoppet i bil sammen med Arfan Bhatti, bare åtte uker før drapsnatten. Det skjedde i forbindelse med en demonstrasjon der SIAN-leder Lars Thorsen hadde planlagt å sette fyr på en koran, samtidig som fredagsbønnen i Stovner moské.

VÅPEN: Maskinpistolen var i dårlig stand og sluttet å virke under angrepet, ifølge Kripos. Foto: Ola Haram / VG

Våpenet sluttet å virke

Dagens gjennomgang i Oslo tingrett viser at Zaniar Matapour først avfyrte 8 skudd med en Luger-pistol. Deretter bytter han til en helautomatisk maskinpistol av type MP40, et tysk etterlatenskap fra andre verdenskrig.

Etterforskningen viser at Matapour bruker noe over ett minutt på å tømme magasinet i Lugeren, i tillegg til fire runder med maskinpistolen.

11 personer ble truffet av skuddene, og to av dem døde.

Rett før Matapour blir lagt i bakken, 1 minutt og 30 sekunder etter første skuddet ble avfyrt, så smeller det en siste gang fra Lugeren. Den har Matapour klart å lade om, samtidig som han løper fra de som prøver å overmanne ham.

Ingen blir truffet av skuddet, og de sivile får til slutt røsket pistolen ut av hendene på gjerningsmannen.

– Og hadde ikke det vært for innsatsen til disse 12 sivile og at maskinpistolen sluttet å virke, så kunne det gått så jævlig mye verre. Han var nok ikke ferdig, sier Barstad.

VITNET: Barstad er imponert over de sivile som kastet seg over Matapour. Foto: Ola Haram
Read Entire Article