Putins mediesjef forsvarer tortur: – Dette er ikke Norge

1 month ago 27



Vladimir Putin og Margarita Simonjan fotografert i forbindelse med at mediesjefen ble tildelt en statlig orden i mai 2019. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / AFP / NTB

Vladimir Putins sjefspropagandist Margarita Simonjan forsvarer den brutale behandlingen av de mistenkte terroristene.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
tirsdag 2. april kl. 14:34

Hun avslutter sin argumentasjon med:

– Dette er ikke Norge.

Minst 145 mennesker ble drept i terrorangrepet mot konserthuset «Crocus City Hall» i utkanten av Moskva.

Fire menn, alle med bakgrunn fra Tadsjikistan, er fengslet for selve terrorhandlingen.

De ble pågrepet i Brjansk-regionen kort tid etter tragedien i konsertsalen.

Deretter dukket det opp videoer der noen av disse karene ble hardt behandlet av politi og sikkerhetsorganer. En av videoene viste den ene mannen bli utsatt for elektriske støt mot kjønnsorganet, mens en annen video viste en av de mistenkte få en del av øret skåret av.

Bildet viser den mistenkte mannen etter at han ble pågrepet og deler av øret skåret av. Foto: Fra Telegram

Nå har Margarita Simonjan, Russlands mektigste medieleder og en av Putins fremste våpendragere innen propaganda, tatt til orde for at politifolkene har gjort det rette.

– Vi håper at den karen som ikke lot seg stoppe og kuttet av øret, ikke får noe for det, sier hun i et TV-klipp som blant annet er vist på X, publisert av en journalist fra @BBCMonitoring.

– Dere kan komme med alle deres liberale forbannelser og si hva dere vil. Jeg bryr meg ikke, for - tro meg - et overveldende flertall av våre har noe å sørge over i denne situasjonen, noe å tenke over, en bedrøvelse, noe som gjør vondt i sjelen, i stedet for et avskåret øre.

– Dette er ikke Norge, fortsetter Margarita Simonjan - og begrunner den uttalelsen med hvordan Anders Behring Breivik blir behandlet i norsk fengsel etter drapene på 77 mennesker.

– Er det sånn det skal være, spør hun retorisk.

Aage Borchgrevink<-Aage Borchgrevink

Forfatter av boken «Krigsherren i Kreml»

Aage Borchgrevink, forfatter av boken «Krigsherren i Kreml» og ansatt i Helsingforskomiteen, fastslår at det ikke er hvem som helst som uttaler dette:

– Simonjan er selv propagandadronningen. Hun er sjef for RT, som er «Russlands informasjonsvåpen», som hun selv har kalt det.

Margarita Simonjan ble mandag tiltalt in absentia i Ukraina for «å fremme folkemord og andre forbrytelser mot Ukraina».

– Hva tenker du om hennes bruk av Breivik?

– Historien om Breivik har vært mye brukt i russiske medier helt fra starten av. Det skal angivelig vise den liberale bløtheten i Vesten. Hans soningsforhold har det vært mye snakk om helt siden han ble fengslet. Det er en historie de trekker opp av hatten når det trengs, svarer Aage Borchgrevink.

– Hva er det egentlig dette handler om?

– Historien handler om forsøk på å brutalisere det russiske samfunnet. Både strømtorturen og at at øret blir skåret av blir delt med stolthet. Det blir ikke forsøkt skjult - som tidligere.

– Tortur mot russiske fanger ikke noe nytt?

– Absolutt ikke! Men det er som er annerledes, er at de prøve å skjule slikt tidligere. Nå prøver de snarere å piske opp stemningen med frykt og raseri og lynsjestemning. Det er nytt siden fullskala invasjonen i februar 2022.

– Det er også flere politikere som har kommet opp med at dødsstraff igjen må praktiseres etter denne terrortragedien, avslutter Aage Borchgrevink.

Human Rights Watch har fordømt torturen mot de mistenkte terroristene.

Les også: Seks spørsmål vi ikke har fått svar på: – Putin og Kreml sliter

Read Entire Article