Reagerer skarpt på nytt israelsk vedtak: – Et direkte angrep på pressefriheten

1 week ago 22



Den israelske regjeringen har enstemmig stemt for å stenge ned den Qatar-baserte mediestasjonen Al Jazeera i Israel.

 En ansatt går inn på kontoret til det Qatar-baserte Al-Jazeera-nettverket i Jerusalem. Bildet er tatt i 2017. Foto: Ronen Zvulun
  • Julie Grasmo

Publisert: 05.05.2024 13:17

– Regjeringen, ledet av meg bestemte enstemmig: kanalen Al Jazeera vil forbys i Israel, skriver den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu på X/Twitter.

Regjeringen har ikke fastslått når beslutningen vil tre i kraft.

Begrunnelsen skal være at nyhetsorganisasjonen, som er finansiert av myndighetene i Qatar, angivelig sprer desinformasjon og antismettisk propaganda, ifølge The Jerusalem Post.

Den israelske regjeringen har autorisert kommunikasjonsminister Shlomo Karhi til å forby kanalens sendinger i Israel, både på arabisk og engelsk, melder avisen Haaretz.

I tillegg beordrer Karhi medieorganisasjonen til å stenge ned sine kontorer i Israel, konfiskere utstyr som blir brukt av de ansatte, med unntak av telefoner og datamaskiner.

Karhi har myndighet til å forby kanalen fra å være dele nyheter i 45 dager, basert på den nylige loven som regulerer nedstengelse av medieorganisasjoner.

Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Viktig rolle i dekningen av krigen

Beslutningen kom etter at den israelske nasjonalforsamlingen vedtok en ny lov som åpner for at utenlandske rikskringkastinger kan bli stengt midlertidig hvis de vurderes som en trussel mot den nasjonale sikkerheten i forbindelse med Israels krig på Gazastripen.

Al Jazeera har spilt en viktig rolle i pressedekningen av krigen på Gazastripen ettersom det er ett av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne i det palestinske området.

Flere av kanalens journalister er drept og såret i israelske angrep.

Israel har lenge anklaget Al Jazeera for å være ensidig og partisk og allerede for ti år siden tok daværende utenriksminister Avigdor Lieberman til orde for å forby kanalen å operere i Israel.

TV-kanalen har hovedkontor i Qatar, landet som også huser Hamas' eksilledelse, og som er megler i forhandlingene mellom Israel og Hamas.

Angrep på pressefriheten

– Jeg er svært bekymret over nyhetsmeldinger om at israelske myndigheter vil forby Al Jazeera i Israel.

Det sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2 søndag. Mediestasjonen brukes av mange i andre deler av verden, som ønsker å holde seg oppdatert på det som skjer i regionen.

– Verdenssamfunnet er helt avhengig av media for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, sier han videre.

Regnes ikke mer som et liberalt demokrati

Israel har lenge regnet seg som det eneste demokratiet i Midtøsten.

Men i en rapport fra det anerkjente V-Dem-instituttet, som kom i mars, mistet Israel statusen som et liberalt demokrati.

Fallet skyldtes først og fremst nedgang på områder som åpenhet og forutsigbarhet.

Read Entire Article