Rødt-toppene får kritikk internt for behandlingen av Kaur: – Skaper en utrygghetskultur

1 week ago 20



Flere i Rødt mener at Amrit Kaur ble møtt med altfor sterk kritikk etter at hun omtalte Jonas Gahr Støre som terrorist.

Leder av Rød Ungdom, Amrit Kaur, omtalte Jonas Gahr Støre som terrorist i en video på Tiktok. Hun slettet senere videoen og beklaget overfor Støre. Foto: Skjermdump fra Tiktok

Publisert: 08.05.2024 21:41

Kortversjonen

RUs ferske leder har de siste dagene beklaget sterkt at hun kalte blant annet statsminister Jonas Gahr Støre og Nicolai Tangen for terrorister.

Beklagelsen kom etter sterke reaksjoner fra Rødts ledelse og politikere i Rødts stortingsgruppe.

Men nå tas Amrit Kaur i forsvar.

En rekke stemmer i Rødt gir nå uttrykk for at de mener ledelsen og Rødts sentrale profiler har gått for langt i sin kritikk av RU-lederen.

Dette diskuteres blant annet på «Aktiv i Rødt», viser skjermdumper av Facebook-siden som Aftenposten har fått se.

Gruppen, som har 3800 medlemmer, er en lukket gruppe som administreres av Rødts partikontor. Den beskrives som en gruppe for medlemmer og sympatisører som er aktive i og for Rødt.

«Er det sånn at vi i fremtiden må bekymre oss mest for behandlingen fra egne partikamerater om man tråkker feil eller sier noe skeivt fremfor borgerpressen», skriver Linda Amundsen. Hun er vara til bystyret i Oslo.

Amundsen vil ikke utdype dette overfor Aftenposten. «Jeg ønsker at vi i Rødt tar disse diskusjonene internt og ikke i media», skriver hun i en melding.

– Utrygghetskultur

«Så snart noen av våre trår litt feil, skal det rases og fordømmes høylytt i alle kanaler. Det skaper en utrygghetskultur i partiet og virker nedbrytende for tilliten til partiledelsen internt», skriver Aslak Storaker i samme gruppe. Han var kandidat på Rødts liste i Tvedestrand ved valget i 2023.

«Dette var skrevet i et internt forum. Jeg kommenterer av prinsipp ikke interne diskusjoner i pressen, og synes ikke det er riktig av Aftenposten å offentliggjøre interne diskusjoner», skriver Storaker i en SMS til Aftenposten.

Diskusjonen går også høyt på åpne sider i sosiale medier.

De fleste mener det var riktig av Kaur å beklage koblingen mellom Støre og terrorisme. Samtidig mener flere at Kaur likevel hadde et poeng i videoen hun senere beklaget.

Blant dem er tidligere AKPAKPArbeidernes Kommunistparti (AKP) var et norsk kommunistisk parti (1973–2007).Rød Valgallianse og AKP ble i 2007 sammenslått til det nye partiet Rødt.-leder Jorun Gulbrandsen. Hun omtaler Kaurs omstridte Tiktok-video som en «folkeopplysningsfilm» om norsk krigsprofitt.

«Vi kan mislike ordbruken, men vi kommer ikke unna at Amrit her treffer en spiker», skriver Gulbrandsen i innlegget.

Gulbrandsen har også hatt en rekke verv i Rødt etter at AKP og RV gikk sammen. Hun ønsker ikke å utdype dette overfor Aftenposten.

Det gjør heller ikke Rødts gruppeleder i Oslo bystyre Siavash Mobasheri, som har trykket «liker» på innlegget.

Amrit Kaur stilte opp i politisk kvarter mandag og la seg flat etter den omstridte-Tiktok-videoen. Foto: Skjermdump fra NRK

– Helt uforståelig

Andreas Tymi er bystyremedlem i Bodø for Rødt. Han er enig i at det var feil av Kaur å omtale Støre som terrorist, men mener omfanget av kritikken RU-lederen ble møtt med fra sentrale Rødt-politikere var altfor massiv.

– Jeg synes det er vanskelig nok å være politiker som en voksen, erfaren, hvit mann. Og jeg synes det er kjempetrist at partikamerater gjør det vanskeligere for unge politikere og tillitsvalgte i Rød Ungdom, sier Tymi til Aftenposten.

– På hvilken måte gjør de det?

– Enkelte tillitsvalgte og folk i ledelsen gikk for langt og var for personlige i måten de fremmet kritikken på, mener Tymi.

Han er spesielt kritisk til at «alt og alle» må ta avstand og fordømme offentlig.

– Det er forståelig at ledelsen må klargjøre partiets standpunkt når det kommer kritikkverdige uttalelser. Men det er helt uforståelig at alle tillitsvalgte og erfarne politikere må gå ut og si det samme. De burde tatt kritikken internt på en kameratslig måte, sier Tymi.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen sa tidlig til VG at hun tok avstand fra alle forsøk på å koble Arbeiderpartiet til terrorhandlinger.

– I min levetid har Arbeiderpartiet blitt utsatt for grusom terror, og slike sammenligninger eller insinuasjoner hører ingen sted hjemme, sa Martinussen.

Hun var også tydelig på at RU-lederen måtte beklage – noe hun siden gjorde. Flere andre stortingsrepresentanter kritiserte RU-lederens uttalelser.

I et innlegg i Klassekampen gir 16 medlemmer av Grorud Rødt også uttrykk for at Kaur har et poeng, selv om de kaller hennes ordvalg uheldig.

«Utspillet til Kaur var innafor, selv om det var sleivete», skriver de i innlegget med tittelen «Blodbeising av Rød ungdom».

«Men uansett mener vi det er usmakelig når tillitsvalgte i Rødt bidrar til å koble retorikken til Kaur til Utøya-massakren og til Listhaugs uttalelser om Arbeiderpartiet i 2018».

De 16 medlemmene får også motstand. I et motinnlegg tar ni medlemmer fra ulike deler av landet partiledelsen i forsvar.

De skriver det er «vanskelig å forstå» at et knippe voksne mennesker «etter flere dagers betenkningstid gjentar de samme dumhetene» som ble fremsatt av en ung politiker i en Tiktok-video.

– Opplever stor støtte

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen har følgende å si om kritikken fra Bodø-politiker Andreas Tymi:

– Det er kanskje litt bakvendt at en bystyrepolitiker, som selv fortsetter denne debatten i mediene, kritiserer andre folkevalgte og tillitsvalgte som har markert hva de mener. Så er min oppgave som partileder å uttrykke partiets ståsted.

Aftenposten har også spurt Martinussen om saken viser at Rødt er et splittet parti, og om ledelsen er i utakt med grasrota i partiet.

– Som partileder har jeg vært tydelig i denne saken, og det opplever jeg stor støtte for i partiet. Rød Ungdom har selv beklaget grundig, jeg regner med at de har tatt lærdom av det som har skjedd, og at vi nå kan gå videre, svarer hun i en e-post.

Amrit Kaur har ikke svart på Aftenpostens henvendelse om denne saken.

Read Entire Article