RU-lederen om bråket: – Jeg ville bare flytte ut i en hytte i skogen.

1 week ago 19



Rød Ungdom-leder Amrit Kaur forteller at internt rot førte til dobbeltkommunikasjon om terrorisme-beklagelsen.

Amrit Kaur i NRK-studio etter utspillet. Foto: Skjermdump fra NRK

Publisert: 09.05.2024 12:42

Rød Ungdoms ferske leder snakker i podkasten Mímir & Marsdal ut om bråket etter at hun kalte statsminister Jonas Gahr Støre og Oljefondet-sjef Nicolai Tangen for terrorister.

Utspillet var ment som en kritikk av oljefondets investeringer i våpenselskap med avtaler med Israel.

De siste dagene har hun sterkt beklaget ordbruken. Det skjedde etter sterke reaksjoner fra Rødts ledelse og politikere i Rødts stortingsgruppe.

I podkasten forteller Kaur at det var flere ting som fikk henne til å snu:

– Det som kanskje traff sterkest, var å se mange AUF-ere ikke bare bli såret og skuffet over meg, men ... Jeg innså hvor hensynsløst det var av meg, sier Kaur.

Kritisk innlegg fra AUF-er

Hun forteller at det gjorde særlig inntrykk å lese et kritisk innlegg fra en AUF-er lokalt i Drammen som skrev om søsteren sin som hadde blitt drept på Utøya. Kaur hadde inntil helt nylig et lokalpolitisk verv i Drammen kommune.

22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i to terrorangrep mot regjeringskvartalet og AUFs ungdomsleir på Utøya. De fleste drepte var unge AUF-medlemmer.

I podkasten forteller at hun innså at hun hadde «tråkket helt feil», og at det var «skikkelig dårlig gjort mot dem som er pårørende og ofre for terrorangrepet i 2011».

– Er det fordi du devaluerer terrorisme? spør Magnus Marsdal.

Han er podkastvert og redaktør for Manifest Media, som utgir podkasten.

– Ja, nettopp, svarer Kaur.

 Magnus Marsdal (til venstre) og Mímir Kristjánsson lager podkasten «Mímir & Marsdal». Mímir Kristjánsson er stortingsrepresentant for Rødt, mens Marsdal er leder for den venstreorienterte tankesmien Manifest. Foto: Signe Dons / Aftenposten

– Det var mye rot

Kaur tar videre selvkritikk for hvordan ungdomspartiet kommuniserte i etterkant av beklagelsen.

Etter Kaurs beklagelse tok RUs generalsekretær Syver Kleve Kolstad henne i forsvar i en ny Tiktok-video.

– Å bruke 22. juli som motargument mot folk som kritiserer Støre, er for meg helt forkastelig. Det er ingen tvil om at Støre støtter terrorisme, sa han der.

Det tar Kaur nå sterk avstand fra.

– Én ting er å bagatellisere det Ap og AUF gikk gjennom og invalidere det. Men også etterpå. Når jeg og Syver impliserte at de dro et eller annet Utøya-kort, som ikke finnes. Det er ikke noe Utøya-kort å dra, sier Kaur i podkasten.

Marsdal spør om utspillet var klarert med henne.

– Nei, det var mye rot. Jeg var så stresset. Jeg hadde bare lyst til å flytte ut i en hytte ut i skogen. For det var dårlig informasjonsflyt hos oss sentralt. Plutselig kom det en artikkel om dét, og så var det noen som sa dét. Jeg følte at jeg ikke hadde oversikt i det hele tatt.

– Det gjorde jo at beklagelsen min ikke virket ekte, fordi på den ene siden sier jeg beklager og legger meg flat og på den andre sier Syver «Nei, nei, Amrit hadde helt rett».

AUF-leder Astrid Hoem er blant de som har reager på Kaurs uttalelser. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kaur forklarer rotet som en konsekvens at ledelsen i Rød Ungdom er veldig fersk. Kaur og størstedelen av sentralstyret ble valgt etter et dramatisk landsmøte i april.

Podkastens andre vert er Rødts Mímir Kristjánsson. Han gikk i et Facebook-innlegg hardt ut mot Kaurs terrorisme-uttalelser.

Nå er han fornøyd, sier han i podkasten.

– Eller såre fornøyd og såre fornøyd? Jeg tror alle involverte helst skulle vært dette foruten.

Kristjánsson forklarer at han ble forbannet av utspillet, og at ble oppfordret til å ta til motmæle av AUF-ere og Utøya-overlevende han kjenner. Nå mener han at RU har «tatt dette innover seg».

– Dette fremstår for meg som en ektefølt beklagelse. Det syns jeg det står respekt av. Da syns jeg det overkant hevngjerrig hvis man skal holde liv i eller drive på med denne saken i all evighet, sier han.

Som Aftenposten omtalte onsdag, mener flere i Rødt at Kaur ble møtt med altfor sterk kritikk etter at hun omtalte Jonas Gahr Støre som terrorist.

Read Entire Article