Sjekket ikke strømregningen nøye: – Det oppleves som et rent ran!

1 week ago 14



Kunder av Norges største strømleverandør har følt seg lurt til å betale tusenvis av kroner for tjenester de sier de aldri ba om. De frykter at mange eldre er utsatt for det samme.

Strømkundene Einar Lunde og Guttorm Vik har hver for seg begge tatt kontakt med Aftenposten etter å lest avisens artikler om strømleverandørenes salg av tilleggstjenester. Foto: Stein J. Bjørge

Publisert: 08.05.2024 11:09

Kortversjonen

Einar Lunde og Guttorm Vik fra Bærum vil advare andre eldre etter sine møter med selgerne til Fortum, som er Norges største strømleverandør:

Begge endte opp med å betale tusenvis av kroner for tilleggstjenester som er lagt til strømregningene deres – uten at de hadde bedt om det, og uten at de først oppdaget det.

– Det er helt utrolig at de overhodet lot meg betale for slike tjenester. Det oppleves som et rent ran! sier Lunde.

– I nesten tre år har Fortum skuffet inn ganske mange tusen i unødvendige strømutgifter fra meg. For meg har det vært en meget dyr lærepenge, sier Vik.

Vil advare andre eldre

Lunde (81) var tidligere nyhetsanker og utenrikskorrespondent for NRK i over 40 år. Vik (80) var tidligere diplomat i mange tiår.

Også en tredje strømkunde, Ole-Erik Iversen (79,) som er professor emeritus og tidligere overlege ved Haukeland i Bergen, har kontaktet Aftenposten.

– Jeg forsto at jeg var blitt lurt, men først ikke hvordan. For det var for subtilt, sier Iversen.

De tre tok hver for seg kontakt med avisen etter nylige artikler om strømleverandørenes salg av såkalte tilleggstjenester.

Lagt til mer tjenester i SMS

De tre takket i sin tid ja til strømavtaler som Fortums selgere tilbød via telefon.

SMS-en Vik fikk etter først muntlig å ha sagt ja til en strømavtale med Fortum (da Hafslund Strøm). Foto: Skjermdump

Men da to av dem. Iversen og Vik, skulle bekrefte sitt ja i disse samtalene ved å svare på en SMS fra Fortum, så var det i SMS-en også lagt til flere ulike tilleggstjenester.

De sier at de ikke skjønte at de ikke sa ja bare til selve strømavtalen da de aksepterte via SMS, men også ekstratjenestene.

Vik svarte på SMS-en, men la da til at han ikke skjønte innholdet i den (se skjermbildet under her). Han fikk da ikke noe svar fra Fortum (den gangen Hafslund Strøm), men slo seg likevel til ro med at ting var i orden.

Lunde sier at i SMS-en som han fikk, var ikke det med tilleggstjenester nevnt.

Som de aller fleste strømkunder gikk de ikke nøye gjennom hver månedlig faktura, men betalte med Avtalegiro.

Vik oppdaget først etter tre år at han også betalte for to tilleggstjenester. Dette etter å ha lest Aftenpostens artikler.

Da gikk han gjennom fakturaene og så at han betalte for såkalte opprinnelsesgarantier. Fortum tar over 2000 kroner i året for å garantere for at strømmen er laget med fornybar energi.

– Jeg har siden ordningen ble lansert, vært fullstendig klar over at dette med opprinnelsesgarantier er ren humbug, sier Vik.

– Jeg er 100 prosent sikker på at jeg aldri ville bestilt slike garantier da jeg pr. telefon bestilte strøm. Jeg ville sagt kontant nei takk hvis jeg var blitt spurt.

Ole-Erik Iversen fra Bergen oppdaget tidlig at han betalte for tilleggstjenester han ikke hadde bedt om og fikk pengene tilbake etter en klage. Foto: Privat

1000 kroner for vinterstengt hytte

Lunde og Iversen bestilte bedriftsabonnementer av Fortum fordi de begge har enkeltmanns-foretak.

– På den tiden hadde strømprisene gått i været, og jeg reagerte ikke på de høye regningene før jeg i april 2022 fikk en regning på nær 1000 kroner på vår vinterstengte hytte i Sandefjord. Der strømmen var avslått! sier Lunde.

Lunde fikk stoppet tilleggstjenestene etter å ha betalt 2300 kroner for dem. Men han har regnet ut at de ville de kostet ham over 13.000 kroner i løpet av ett år.

Den tidlgere NRK-profilen oppfordrer landets mange små AS-er og enkeltmannsforetak til å sjekke hva de betaler for.

Vik er bekymret for eldre kunder:

– Jeg tror det ikke kan være så mye tvil om at de utnytter eldre menneskers manglende datakompetanse. De prakker på dem tjenester de ikke trenger. Ofte aner de eldre heller ikke at de betaler for dette.

Ole Kroken

Forretningsleder i Fortum

– Ikke representative saker

Fortum svarer at de ikke ønsker å gå i detaljer i mediene om de tre kundenes historier.

– Vi må først og fremst beklage at de sitter igjen med en negativ opplevelse. Vi ønsker selvsagt at kunder skal gjøre gode og opplyste valg, heter det i svaret fra forretningsleder Ole Kroken.

– Men som en av markedslederne i Norge har vi samtidig et høyt antall interaksjoner med kunder. Det åpner for at det i enkeltsaker kan ha oppstått avvik fra våre rutiner.

Kroken viser til at strømleverandørenes opplysningsplikt er skjerpet inn siden to av disse salgene skjedde. Ifølge Kroken har Fortum også selv tatt grep.

– Vi har også innført et internt sertifiseringsprogram for alle som jobber med direkte kundekontakt. Disse sakene er derfor ikke representative for våre gjeldende prosesser og rutiner for salg i dag.

Read Entire Article