Stoltenberg: Foreslår flerårig milliard-pakke til Ukraina

2 weeks ago 11Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Nato ønsker å sikre at Ukraina får finansiell støtte over flere år. Det opplyste generalsekretær Jens Stoltenberg på et pressemøte i Brussel onsdag.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
rapporterer fra Brussel onsdag 3. april kl. 11:22

– Ukraina har kritiske behov. Enhver forsinkelse vil ha konsekvenser på slagmarken, sa Stoltenberg.

– Vi ser hvor krevende situasjonen er for Ukraina akkurat nå, la han til.

Nato-toppene diskuterer nå internt et forslag fra Stoltenberg om å sette av opptil 100 milliarder euro til Ukraina i et fond over fem år.

Fondet skal sikre bidrag til Ukrainas krig mot Russland og understøtte et fremtidig Nato-medlemskap i en periode på fem år, ifølge opplysninger i Financial Times.

I klartekst betyr det at fondet er tenkt å sikre at støtten kommer fram til Ukraina, selv om Donald Trump vinner USA-valget.

Fondet er også et svar på mange måneders stillstand i den amerikanske kongressen, hvor det republikanske flertallet blokkerer nye bidrag til Ukraina.

Forutsigbart

– Jeg kan ikke gå i detaljer om forslaget. Men vi diskuterer måter å gjøre vår støtte til Ukraina mer forutsigbar og robust. Ukraina må bli mindre avhengig av kortvarige bidrag, sa Nato-sjefen.

– Signalet til Moskva må være at de ikke kan vente oss ut på slagmarken, men sette seg ned ved forhandlingsbordet og finne en varig løsning slik at Ukraina overlever som en selvstendig stat, la han til.

Mer Ukraina-støtte

VG har tidligere rapportert om to andre konkrete forslag som er oppe til diskusjon mellom hovedstedene på begge sider av Atlanteren, og som skal få sin endelige utforming på Natos toppmøte i Washington i juli:

  • Det er aktuelt at Nato overtar ansvaret for å koordinere den militære støtten i kontaktgruppen for Ukraina, et arbeid som til nå har vært ledet av USA med om lag 50 land i og utenfor Nato som bidragsytere.
  • Flere store Nato-land inngår nå avtaler med detaljerte sikkerhetsforsikringer direkte med Ukraina. Det presiseres at dette ikke er garantier om at Nato vil komme Ukraina til unnsetning, men forsikringer om fremtidig støtte.

– Grunnen til at vi vil gjøre dette er situasjonen på slagmarken i Ukraina. jeg er sikker på at Natos medlemsland vil bidra med mer støtte, og støtte i det lange løp, sa Stoltenberg.

– En styrket koordineringsrolle for Nato vil kunne bidra til bedre byrdefordeling mellom Nato-landene, og at støtten ses i sammenheng med kapasitetsbyggingen som allerede pågår i Nato-regi, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse før utenriksministermøtet i Nato onsdag og torsdag.

Read Entire Article