Tollerne reagerte på dette - dagen etter fant de 150 kilo kokain festet til skip

1 week ago 22



Kortversjonen

  • I april i fjor beslagla politiet og Tolletaten 150 kilo kokain i Husnes. Det var et av Norges største kokainbeslag.
  • Kokainet var verdt minst 150 millioner kroner.
  • Fem utenlandske statsborgere er tiltalt i saken etter den såkalte mafiaparagrafen.
  • Saken startet med mistenkelig tollkontroll i Larvik og endte i en storstilt politiaksjon på Vestlandet.
  • Kokainet ble smuglet under vannlinjen på et lasteskip, såkalt parasittsmugling.

En sen kveld og natt i april i fjor blir fire store pakker i hard plast hentet ut fra bunnen av et stort lasteskip som ligger til kai i Husnes i Kvinnherad.

Om lag en kilometer fra skipet står flere personer klare i vannkanten.

De skal ta imot pakkene fra dykkeren som har hentet dem fra skipet.

Det de ikke vet, er at politiet ligger i buskene og følger med på dem. I lufta litt lengre unna svever et politihelikopter i mørket, som filmer med varmesøkende kamera.

De svarte pakkene blir lagt i bagasjerommet på en bil.

Da bilen kjører avsted, går politiet til aksjon.

De pågriper totalt seks personer.

I bagasjerommet finner politiet fire sekker i hard plast som inneholder kokain.

Det veies til å være 150 kilo - og er dermed et av de største kokainbeslagene som er gjort i Norge noen gang.

På markedet er den verdt minst 150 millioner kroner.

Én erkjenner straffskyld

Nå står fem personer tiltalt for innførsel av rekordbeslaget i Hordaland tingrett, fire menn og én kvinne.

Alle de tiltalte er utenlandske statsborgere, og er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

En sjette mann var siktet i saken, men ble funnet død i fengselet i Agder før jul.

Av de fem var det kun én av dem som erkjente straffskyld da retten ble satt i Hordaland tingrett tirsdag. Tre nektet straffskyld, mens sistemann erkjente de faktiske forhold, men sier han trodde det var hasj de tok imot i havnen.

I retten sa flere av de tiltalte at de mener at de har blitt utsatt for press og tvang, og at de ikke har visst hva de har vært med på.

De tiltalte i saken

Mann (27): Ifølge tiltalen bisto han med blant annet planlegging i forkant, mottak av dykkerutstyr på Gardermoen, frakt av dykkerutstyr til Husnes og mottak av kokainen i vannkanten. Erkjenner at han har utført de faktisk handlinger, men at han ikke visste at det var snakk om innførsel narkotika.

Mann (30): Ifølge tiltalen bisto han med blant annet planlegging i forkant, mottak av dykkerutstyr på Gardermoen, frakt av dykkerutstyr til Husnes og mottak av kokainen i vannkanten. Han erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Mann (46): Ifølge tiltalen var det han som hentet ut kokainen fra skipet og fraktet det ut av vannet og til overflaten. Han erkjenner ikke straffskyld.

Kvinne (33): Ifølge tiltalen bistod hun med planlegging, innkjøp av dykkerutstyr, tolking, håndtering av dykkerutstyret før dykket og transport av dykkeren til og fra stedet hvor kokainet ble hentet opp. Hun erkjenner ikke straffskyld.

Mann (26): Ifølge tiltalen var han med på planleggingen og han skal ha tatt imot kokainet da det ble hentet opp av vannet før det ble lagt i bilen han kjørte. Han erkjenner straffskyld for faktiske forhold, men begrenset til å gjelde at han trodde det var snakk om innførsel av hasj - ikke kokain.

Ytterligere en mann var siktet i saken, men han ble funnet død på cellen i Froland fengsel i Agder før jul i fjor.

– Det er ingen tvil om at de tiltalte objektivt har medvirket til innførsel av 150 kilo kokain. Det sentrale bevistemaet vil være deres forsett, om de har gjort det bevisst med viten og vilje, og at de vet at det var kokain de var med på å innføre, sa statsadvokat Benedicte Hordnes under sitt innledningsforedrag i tingretten.

Fra tollkontroll til spaningsoperasjon

Hele opprullingen startet med en tollkontroll i Larvik 10. april 2023. Der reagerer tollerne på en albansk mann som har med seg dykkeutstyr. Historien han forteller, får dem til å fatte mistanke om at det kan være noe i gjære.

De lar mannen gå, men spanere følger etter ham.

– Bakgrunnen for at de gjør dette, er at det er kjent hos politi og toll at det smugles narkotika fra Sør-Amerika under vannlinjen i vanntette bagger, såkalt parasittsmugling. Dette krever kvalifiserte dykkere, forklarer statsadvokat Benedicte Hordnes under rettssakens første dag tirsdag.

Her undersøker Tolletaten skipet etter pågripelsen:

På Gardermoen møter den albanske mannen noen personer, de nå tiltalte i saken, som han overtar dykkerutstyret fra. Herfra setter politiet og Tolletaten i gang en storstilt spaningsoperasjon.

Dagen etter overleveringen setter fire av de nå tiltalte personene seg i to leiebiler med kurs fra Gardermoen over Hardangervidda.

Da Tolletaten ser at leiebilen passerer bomringen i retning Hønefoss, mistenker de at de er på vei vestover. De peiler seg ut to aktuelle havner på Vestlandet, og ser at det er et skip som var på vei fra Sør-Amerika mot Husnes, en liten bygd i Kvinnherad kommune med drøye 2200 innbygger,

Vel fremme i Husnes innlosjerer de seg i leiligheter som er leid via AirBnB.

Det neste døgnet holdes de involverte under nøye oppsikt av politiet.

Observerte personer «sjaue i fjæra»

12. april legger skipet Nordloire til kai i den lille bygda. Det har reist fra Brasil, og er lastet med råstoff til produksjon av aluminium.

KOKAIN-SKIP: Under vannlinjen til dette skipet fra Sør-Amerika var det skjult 150 kilo kokain. Nå er fem personer tiltalt. Foto: Politiet

Da mørket har senket seg, merker politiet at det er bevegelser.

– Om kvelden er det tydelig for politiet at noe skal skje. De har et skjult kamera utenfor leieboligen, hvor de ser mye aktivitet. De har også sporing på leiebilene, sier aktor Hordnes.

Om lag halvannen time før midnatt forlater de fem tiltalte leilighetene og setter kursen mot havnen. Ifølge aktor samles de på en rasteplass ved havneområdet.

Rundt klokken halv to på natten melder politihelikopteret at de observerer at personer sjauer i fjæra.

– Det besluttes da at man skal gå til pågripelse, sier Hordnes.

I løpet av de neste ti minuttene blir alle seks pågrepet. I en av bilene finner politiet de fire store, våte pakkene i kraftig plast.

– Parasittsmugling har blitt en særlig metode å smugle kokain, etter at politi og toll har hatt fokus på at det kommer mye kokain i kontainere fra båter. Det har altså blitt en metode å smugle under vannlinjen, opplyser statsadvokat Benedicte Hordnes.

Read Entire Article