Tolletaten beslagla over 4 millioner svenske kroner: Skal være ett av norgeshistoriens største

1 week ago 20



Tolletaten beslagla om lag 4,2 millioner svenske kroner andre helgen i april. Pengene kobles til organiserte kriminelle nettverk.

Pengene ble funnet i plastposer. Foto: Tolletaten

Publisert: 07.05.2024 19:45

Beslaget på 4 millioner kroner er ett av Norgeshistoriens største valutabeslag, ifølge Tolletatens beslagsoversikt.

Det var andre helgen i april at et norskregistrert kjøretøy med to personer ble stanset av tollere etter å ha innplassert en grenseovergang på Østlandet.

Bilen og personene ble tatt med til lokalt tollsted for kontroll. I bilen fant tollere flere plastposer som inneholdt bunker med svenske sedler.

Til sammen ble det avdekket cirka 4,2 millioner svenske kroner.

– Modusen og størrelsesordenen på beslaget tyder på at det er organiserte kriminelle nettverk som står bak smuglingen, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

 Tolldirektør Øystein Børmer mener det er kriminelle nettverk som står bak. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tolletaten anslår at det i Norge smugles kontanter for flere milliarder kroner hvert eneste år.

— Det er enorme beløp. Lav risiko for å bli tatt og lave strafferammer i kombinasjon med stadig mer innovative måter å smugle valuta på, gjør dette til en betydelig utfordring for Tolletaten, sier Børmer.

Det er i hovedsak kriminelle nettverk med et stort hvitvaskingsbehov som står bak valutasmuglingen i landet, mener Tolletaten.

Pengene blir ifølge etaten ofte brukt til å opprettholde kriminell virksomhet eller begå nye kriminelle handlinger, som å finansiere terror eller nye narkotika- og våpenkjøp.

Read Entire Article