Trodde politiet jaget dem før dødsulykken: – De fant meg i førersetet

1 month ago 20



Kortversjonen

  • En 15-åring dør i en utforkjøring på E18 i Oslo 11. august i fjor, etter politiets forsøk på å stanse bilen
  • Ungdommene i bilen trodde de ble forfulgt av politiet. Farten var oppe i 200 km/t
  • Sjåføren ble hardt skadet og husker ingenting. Han er siktet for å ha forårsaket ulykken
  • Forsvarer Audun Helgheim er kritisk til politiets håndtering og mener de kunne handlet annerledes
  • Spesialenheten vurderer om politibetjentene som var involvert, har begått tjenestefeil

Over syv måneder er gått siden den fatale utforkjøringen på E18 ved Holmlia i Oslo. 15 år gamle Antoni Tomaszewski fra Stavern omkom i ulykken.

Spesialenheten har etterforsket politiets rolle i forkant. Deres konklusjon er ventet om kort tid. Ungdommene i bilen trodde de ble forfulgt av politiet.

– Jeg husker dessverre ingenting, sier mannen som er siktet for ulykken til VG.

Politiet mener han kjørte av veien med to 18-åringer og en 15-åring i bilen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. De fant meg i førersetet ...

VRAK: Ulykkesbilen var en BMW M3. Foto: Gøran Bohlin / VG

Ungdommene fra Larvik og Sandefjord hadde vært på handletur i Sverige 11. august i fjor og var på vei til biltreff i Oslo, da politiet ville stanse dem.

I mer enn en halvtime trodde ungdommene at politiet lå på hjul. Etter hva VG kjenner til, skal farten i kortere perioder ha vært oppe i 200 kilometer i timen.

Underveis sendte 18-åringen i passasjersetet desperate meldinger til familie og venner:

Kl. 21.38

Jeg elsker deg så mye vi krasja nesten og blir jaga av politiet

Kl. 21.47

Vi blir jaget av politiet jeg er så redd

Kjørte så fort bilen sklei som faen skjelver vet ikke hva jeg skal gjøre

Kl. 21.54

Aldri vært så redd får ikke puste

Kl. 22.02

Nei politiet er bak igjen de kjører som faen

Etter ulykken gikk Spesialenheten for politisaker ut med følgende opplysninger, for å korrigere inntrykket av at de var utsatt for lengre og sammenhengende forfølgelse:

Ca. kl. 21.30: En UP-patrulje forsøkte å stanse bilen for kontroll etter en fartsmåling i Sarpsborg-området, men mistet bilen av syne.

Ca. kl. 21.50: En ny UP-patrulje observerte kjøretøyet i Vestby. Patruljen fulgte etter et par minutter før den mistet visuell kontakt.

Like etter ble kjøretøyet observert ved Nordbytunnelen av en tredje og siste politipatrulje, som raskt mistet kjøretøyet av syne.

Den tredje patruljen kjørte videre på E18, mens en annen enhet kjørte inn mot Oslo på E6.

Patruljen på E18 fikk visuell kontakt med kjøretøyet i nærheten av bygrensen, før de igjen mistet observasjonen.

Kort etter ankom patruljen stedet for ulykken ved Ljabrudiagonalen. BMW-en lå på taket. Politiet meldte om ulykken kl. 22.06.

Også politihelikopteret var involvert i biljakten inn mot Oslo.

Fra Sarpsborg til ulykkesstedet er en strekning på 80 kilometer på E6 og E18.

Sjåføren i 20-årene ble hardt skadet og lå lenge i koma, før han ble overført til Sunnaas for rehabilitering. Han kom ut fra sykehuset før jul.

Mannen sliter med smerter i ryggen, synsforstyrrelser og traumer. To måneder før ulykken og halvannen måned etter er slettet fra minnet hans.

Han er siktet for å ha forårsaket ulykken. Han var uten førerkort da ulykken skjedde, etter at han i mars i fjor ble fradømt førerkortet for ni måneder.

Politiadvokat i Oslo Tone Bysting opplyser at politiet venter på den endelige obduksjonsrapporten før etterforskningen av ulykken kan avsluttes.

Hun ønsker ikke å kommentere påstandene om biljakt som Spesialenheten etterforsker.

SKADET: Mannen har merke på halsen etter bilbeltet. Foto: Fredrik Solstad / VG

Sjåføren forteller at avdøde var lillebroren til en kamerat.

– At et liv gikk tapt, er noe som preger meg i hverdagen. Jeg er utrolig lei for det og beklager til alle som har blitt såret.

– Tenker du at du forårsaket dødsfallet?

Han blir stille.

– Det her blir mye for meg. Jeg tenker mye på ulykken, på familien som har mistet en de er glad i. Jeg føler at alt kunne blitt gjort på en helt annen måte.

LEI SEG: Han tenker mye på ulykken. Foto: Fredrik Solstad / VG

Sjåførens forsvarer Audun Helgheim er kritisk til hvordan politiet løste sitt oppdrag.

– Det kommer sjelden noe godt ut av politijakt i høy hastighet, sier Helgheim.

Advokaten mener politiet kunne sperret tunneler eller stanset trafikken lenger fremme, for å stoppe bilen, eller pågrepet sjåføren hjemme dagen etter.

– Ut fra beskrivelser gitt i bilen og bevisene som foreligger i saken, er min oppfatning at det har vært en sammenhengende politijakt, sier Helgheim til VG.

Audun Helgheim<-Audun Helgheim

Advokat og sjåførens forsvarer

Påtalefaglig etterforskningsleder ved Spesialenheten for politisaker Marit Storeng har til VG opplyst at saken etterforskes opp mot tjenestefeil.

Politiet har instrukser for forfølgelseskjøring som de plikter å forholde seg til.

– Sentralt er at formålet må veies opp mot risikoen som forfølgelseskjøringen har for kjøretøyet som forfølges og andre trafikanter, sier Storeng.

Mor til 18-åringen som tekstet om at hun fryktet for sitt liv, forteller til VG at heller ikke datteren husker noe av ulykken.

– Hun ble klippet ut av passasjersetet og erindrer at hun skrek og skrek. Ellers klarer hun ikke skille hva hun husker, hva hun har drømt og hva hun er blitt fortalt.

Jenta sliter i dag med smerter i bryst og hofter. Hun sier til VG at hun ofte tenker tilbake på ulykken og synes det er ekstremt trist at hun mistet en venn:

– Når jeg leser de desperate meldingene jeg skrev fra bilen, får jeg opp følelsene jeg hadde i kroppen den gang. Jeg var veldig redd for å dø, fordi det gikk så fort.

Moren er spent på utfallet av spesialenhetens etterforskning:

– Meldingene til familie og venner forteller at ungdommene var veldig redde over lang tid. Det er nærliggende å tro at biljakten var mer omfattende enn politiet gikk ut med.

– Mener du at politiet har begått tjenestefeil?

– Spesialenhetens rapport vil kaste mer lys over det. Om de konkluderer med at politiet ikke har gjort noe klanderverdig, er det noe man må respektere og slå seg til ro med.

Les også

Read Entire Article