Utbrudd av kikhoste i Bergen

1 week ago 18



Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Det pågår et utbrudd av luftveisinfeksjonen kikhoste i Bergen, opplyser kommunen.

mandag 6. mai kl. 14:12

– Det vi ser, er at det er spredt rundt i hele byen på skoler og barnehager, så det er overalt nå. Om det ikke er så stort, så er det i hvert fall helt klart en økning. Noen steder må vi jo si det er et utbrudd, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen kommune til NRK.

Hva er kikhoste?

Kikhoste er en smittsom sykdom som påvirker luftveiene og er forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Denne sykdommen kan være alvorlig, spesielt for spedbarn.

Hvordan smitter kikhoste?

Kikhoste smitter gjennom dråpesmitte, som betyr at bakteriene kan spres gjennom luften når en smittet person hoster. Man er mest smittsom i begynnelsen av sykdomsforløpet, selv før den kraftige hosten starter.

Hvilke symptomer gir kikhoste?

Symptomene starter vanligvis med en mild forkjølelse, som rennende nese og feber. Etter en uke kan det utvikle seg til kraftige hosteanfall som kan føre til brekninger. Spedbarn kan oppleve alvorlige komplikasjoner som pustestans under hosteanfall.

Kilde: Helse Norge.

De definerer et utbrudd som at mer enn to i samme kohort eller gruppe er smittet. Det har ikke vært så mange tilfeller av kikhoste siden pandemien, men sykdommen er nå på vei tilbake, ifølge Voltersvik.

– Det er farlig for de aller minste, de som ikke er vaksinert ennå. Eller de som også delvis er vaksinert, og ikke har fullført vaksinen. Det er barn under to år vi er mest bekymret for, sier hun.

Publisert: 06.05.24 kl. 13:53Oppdatert: 06.05.24 kl. 14:12
Read Entire Article