Ventet flere timer i kulden: – Må kunne stole på at det går tog eller buss

1 month ago 21



Kortversjonen

  • Svein Erik Osmark Kristiansen (46) ble ventende på Bjørnfjell i minusgrader etter at toget tilbake til Narvik ble innstilt
  • Ifølge Kristiansen fikk han først informasjon om at det skulle komme en buss, deretter skulle det heller komme en taxi, før han på ny fikk beskjed om å vente på en buss – alt mens han ventet ute i minusgrader på fjellet
  • Trafikksjef i Vy Tåg sier de skal undersøke saken og oppfordrer Kristiansen å sende inn en reklamasjon

Langfredag skulle Svein Erik Osmark Kristiansen (46) på dagstur fra Narvik til hytta på Bjørnfjell.

Han hadde bestilt billett begge veier i god tid, men på togturen opp fikk han en tekstmelding med beskjed om at toget tilbake var innstilt.

– Jeg tok kontakt med konduktøren på toget og spurte om hvordan jeg skulle komme meg ned igjen fra fjellet. Hun sa det skulle gå en buss 17.55, men hvor den bussen skulle gå fra – det kunne hun ikke svare på.

På vinterstid går det nemlig ikke bilvei inn til togstasjonen på Bjørnfjell, forteller Kristiansen.

Dette er meldingen han fikk om kanselleringen:

SAVNET INFORMASJON: Kristiansen fikk denne meldingen fra Vy Tåg, men fikk ikke vite hvor og når bussen skulle være på Bjørnfjell i meldingen. Foto: Privat

Han sier han måtte bruke store deler av dagen på å prøve å finne ut hvor bussen skulle gå fra. Han fikk beskjed fra svenske Vy tåg sin kundeservice at bussen skulle gå fra tollstasjonen – noen få kilometer fra togstasjonen.

Avisen Fremover omtalte saken først.

Kristiansen troppet opp på tollstasjonen, og ventet på bussen. Men bussen uteble:

– Det kom jo ikke noen buss.

Etter å ha ringt kundeservice på ny, fikk han beskjed om at det ikke kom noen buss. Derimot skulle kundeservice bestille en taxi til han.

– Men de sa taxien ville komme til togstasjonen – som det ikke er fysisk mulig å komme til med bil.

Kristiansen spurte om han kunne få kontaktinfoen til drosjeselskapet eller sjåføren, slik at han kunne koordinere hvor han skulle plukkes opp:

– Det var jo kaldt, så da kunne jeg kanskje funnet et sted å varme meg.

Kontaktinformasjonen til drosjeselskapet kunne derimot Vy tåg ikke dele men han, så Kristiansen ventet på tollstasjonen.

Det gikk en halvtime:

– Jeg ringte opp igjen, og de sa drosjen var på vei.

Det gikk en ny halvtime:

– Jeg ringte opp på ny, og da fikk jeg beskjed om at de ikke hadde fått tak i noen taxi. Men, det skulle komme en buss.

Etter at Kristiansen hadde sittet over to timer på tollstasjonen, fikk han stoppet en buss som skulle til Narvik.

– Jeg fikk sitte på, men om det var buss for tog – det vet jeg ikke. Bussen hadde ikke noen merking.

– Man må kunne stole på at det går tog eller buss

På tidspunktet var det 10–15 minusgrader, anslår Kristiansen.

– Jeg hadde bra med klær på meg, men etter to timer ble det kjølig. Så jeg måtte småjogge litt. Jeg kunne ikke ha ventet særlig mye lengre, før jeg måtte gått tilbake til hytta, forteller han.

– Hadde jeg bare hatt noe å forholde meg til, hadde det jo vært mye enklere. Dette hadde ikke gått om det det var en familie med små unger som sto der.

Hytta til Kristiansen ligger kun en 15 minutters skitur fra Tollstasjonen. Hadde han fått et tidspunkt å forholde seg til, kunne han oppholdt seg der.

– Dette er prinsipielt viktig. Så tåpelige svar fra kundeservicen og så lite vilje til å finne ut hva som skjer. Man må kunne stole på at det går tog eller buss.

Vy Tåg: – Her må vi inn og undersøke

Trafikksjef i Vy Tåg AB, Roger Norman, sier det er vanskelig å svare konkret på situasjonen til Kristiansen, men at slike situasjoner aldri er ønskelige:

– Sånn skal det jo ikke være, han burde få pengene tilbake for den reisen.

Norman sier det har vært mye trøbbel på togstrekningen. Etter at et tog sporet av i desember, har det kun kjørt begrenset med persontrafikk på linjen, ifølge Norman.

– Men vi har etablert en buss for tog på den strekningen, som skal gå, sier han.

Norman oppfordrer Kristiansen å sende inn en reklamasjon, slik at Vy tåg kan undersøke hva som har gått galt i informasjonen til Kristiansen.

– Vi tar selvfølgelig våre reisende seriøst. Her må vi inn og undersøke hva som gikk feil.

Read Entire Article