Vi lytter, og vi lærer

2 weeks ago 17



«Det er ikke gitt at det er mulig å produsere fem ukentlige søknader», skriver Harrieth Lundberg i en kronikk på NRK Ytring 18. april.

Hun følte både avmakt og frustrasjon da hun etter en kort periode som arbeidssøker, og uten forvarsel fikk beskjed om å produsere fem jobbsøknader i uken.

Jeg forstår godt at folk reagerer hvis de helt uten forvarsel får et sånt jobbsøkerkrav i innboksen. Det er ikke bra, og det er ikke i tråd med hvordan vi følger opp folk.

Som arbeidssøker med dagpenger skal du få mulighet til å komme med innspill og forslag, og du skal selv bidra til å finne ut hvordan du best kan komme deg i jobb. Vi skal med andre ord ikke stille denne type jobbsøkerkrav uten dialog i forkant.

De fleste som mister jobben, finner raskt en ny selv. Men for mange er det ikke like enkelt, og de skal Nav hjelpe.

Det jobber veldig mange dyktige folk i Nav som er eksperter på å hjelpe folk tilbake i arbeid, og vi har mange virkemidler vi kan bruke. Vi kan motivere, peke på muligheter du kanskje ikke har tenkt på selv og tilby kurs og praksis. Men skal du lykkes må du gjøre det meste av jobben selv, derfor er god dialog helt avgjørende.

For noen kan det å bli stilt krav til, være det som får dem over terskelen og inn i en jobb de både trenger og ønsker seg. Er du arbeidsledig og får dagpenger, er Nav pliktig til å stille krav.

Dagpenger skal erstatte tapt arbeidsinntekt ved arbeidsledighet og dagpengene er en lønn du mottar for å søke jobb.

Når du søker dagpenger, inngår du samtidig en avtale om at du aktivt skal søke jobber, og gjør du det ikke kan du miste retten til dagpenger. Slik er loven, vedtatt av Norges folkevalgte.

I enkelte tilfeller, dersom du blir gående ledig lenge og vi mener det er nok av ledige jobber som passer din kompetanse, kan du få et krav om å søke fem jobber i uka.

Det finnes bransjer og stillingstyper der det å søke på mange jobber øker sjansene for å lykkes.

I andre tilfeller kan kravet være færre, men mer kompliserte søknader, eller andre aktiviteter for å nå målet om ny jobb. Eksempler kan være tiltak som gir ny kompetanse eller det kan være å lære seg å skrive gode søknader og bli bedre rusta til jobbintervjuer.

Uansett hvilke krav du får, så skal det ikke komme uten forvarsel eller dialog med Nav om hva som er nyttige for deg. Brukermedvirkning er både superviktig og helt nødvendig for å lykkes. Det er bare sammen vi finner den beste veien å gå for å komme i ny jobb.

Nav skal både hjelpe, stille krav og kontrollere. Det er roller som kan være krevende å håndtere samtidig. Derfor vil jeg si takk til Harrieth Lundberg, som jeg også fikk møte i Dagsnytt 18, og til alle andre som gir oss tilbakemeldinger, så vi kan lære og forbedre oss.

Publisert 25.04.2024, kl. 14.59

Read Entire Article