– Vi skal ikke ha det sånn i Norge

3 weeks ago 22



TV 2s avsløringer om arbeidsforholdene til Zara-ansatte i Norge får Handel og Kontors forbundsleder Christopher Beckham til å reagere sterkt.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
REAGERER: Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor er opprørt over arbeidsforholdene til ansatte hos kleskjeden Zara. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 30.04.2024 07:05

– Dette går ikke an. Vi skal ikke ha det sånn i Norge, sier Beckham.

Forbundslederen tar imot TV 2 på sitt kontor på Youngstorget. Han er synlig opprørt over avsløringene om arbeidsforholdene for ansatte hos kleskjeden Zara.

– Det er jo ikke sånn arbeidsliv vi skal ha. Vi skal ha et arbeidsliv der vi har tillitsvalgte, der vi har klubb, der vi har et samarbeid, sier Beckham.

Klar oppfordring

Han ber innstendig Zara-ledelsen om å ta grep.

– De må rydde opp i dette med en gang!

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
KLAR OPPFORDRING: Beckham ber Zara om å blant annet sørge for å gi sine ansatte skikkelig skotøy, dersom kjeden skal kreve at ansatte bruker Zara-sko. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Hva tenker du når du leser at det har vært tilfeller hvor ansatte på Zara gråter før jobb, under jobb og etter arbeidsdagen?

– Det er helt forferdelig. Det er et sånt arbeidsliv som jeg ikke kjenner meg igjen i – og jeg er veldig glad for at jeg ikke kjenner meg igjen i det, for da hadde vi hatt et helt annet arbeidsliv her i Norge.

Zaras eier Inditex sier gjennom sin Norden-sjef Eirik Steen at de tar påstandene svært alvorlig og at deres ansattes trivsel og helse er av største betydning og høyeste prioritet. Les alle anklagene og svarene fra Inditex i denne artikkelen.

Beckham ber Arbeidstilsynet om å se nærmere på Zara.

– Jeg håper Arbeidstilsynet slår hardt ned på dette og har tilsyn med denne bedriften, fordi dette er et avvik som ikke kan fortsette.

Selv vil Handel og Kontor ta opp saken med de tillitsvalgte.

– Vi er nødt til å snakke med de tillitsvalgte vi har og skolere dem enda bedre, sånn at de kan avtaleverket til fingerspissene. Dette er en kjede med mange unge ansatte, og med en del utenlandske arbeidstakere, og da er det klart at det er lett å bli utnyttet og å akseptere ting fordi du ikke kjenner lov eller avtaleverk og ikke skjønner hvordan det egentlig skal være.

– Helt uakseptabelt

Arbeidstilsynet var på besøk hos Zaras butikk i Bogstadveien i 2016. Da fikk ledelsen klar beskjed om å etablere rutiner som følger norske regler for helse-, miljø- og sikkerhet (HMS).

 Miguel Riopa / AFP / NTB
RIK EIER: Zara er en del av selskapet Inditex, som eies av verdens tolvte rikeste mann, Amancio Ortega. Spanjolen er god for 1200 milliarder kroner. Til venstre ser vi datteren Marta Ortega, som har overtatt den daglige ledelsen av Inditex. Foto: Miguel Riopa / AFP / NTB

Da Arbeidstilsynet gjorde et nytt besøk i samme butikk i 2019, var HMS-rutinene fremdeles ikke på plass. I rapporten fra 2019 påpeker Arbeidstilsynet også mye av det samme som de ansatte forteller TV 2 nå. 

Dette provoserer Beckham.

– Da må Arbeidstilsynet ha enda flere tilsyn, for å følge opp denne bedriften, for det går faktisk ikke an at ingenting er gjort fem år etterpå. Tenk på det psykososiale miljøet i den bedriften, hvor du har unge folk som gråter før og etter arbeidstid. Det er helt uakseptabelt.

Han tror at Zara-ledelsens behandling av sine ansatte kan få konsekvenser.

– Hvis de ikke klarer å oppføre seg, så må vi på et tidspunkt si til folk: «Har dere lyst til å handle i en sånn butikk, der de ansatte jobber under sånne forhold?».

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
AVBREKK: Midt i lønnsoppgjøret tok Christoper Beckham seg tid til å snakke med TV 2 om arbeidsforholdene hos Zara. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Han oppfordrer Zaras kunder til å tenke over dette.

– Jeg vil appellere til kundene om å være litt greie med disse folkene de handler hos, enten det er i Zara eller andre butikker. Ikke la vreden gå ut over dem, send heller en mail etterpå til ledelsen. 

– Ikke godt nok

Beckham ber også Zara-ledelsen om å sørge for at de ansatte får tilbud om egnet skotøy når de først skal pålegges å bruke Zara-sko på jobb.

– Sveisere bruker sveisebriller så de har beskyttelse, fordi sveising er farlig for øynene deres. Det er klart at når du jobber på betongen i sju til åtte timer hver dag, skal du selvfølgelig ha sko som gjør at du ikke får belastningsskader, sier Beckham.

Dette er ikke et ukjent problem i denne bransjen, forteller Beckham.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
PENGEMASKIN: Inditex, som eier kjeder som Zara og Pull & Bear, gikk med 63 milliarder kroner i overskudd i 2023. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Handelsbransjen er en bransje der folk ofte ikke klarer å stå til pensjonsalder på grunn av at de får belastningsskader. Og her er det snakk om unge folk som kan få belastningsskader tidlig, fordi de går med flate sko på betongen hele dagen. Det er faktisk ikke godt nok, og dette må bedriften se på.

Read Entire Article