Voldelige sammenstøt mellom politi og studentdemonstranter i Amsterdam

1 week ago 174



Politiet grep inn under en stor protest i Amsterdam tirsdag ettermiddag. Foto: RAMON VAN FLYMEN / EPA / NTB

Politiet i Nederland følger etter sine amerikanske kolleger. De pågrep 169 aktivister under pro-Palestina demonstrasjon tirsdag ettermiddag.

  • Bilde av Ingeborg Christensen Breivik
onsdag 8. mai kl. 02:18

Flere tusen demonstranter samlet seg for å demonstrere mot krigføringen i Gaza.

Videoer fra demonstrasjonen viser at politiet brøt opp demonstrasjonen med fysisk maktbruk. Flere aktivister ble slått med batong og 169 ble pågrepet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De voldelige sammenstøtene med politiet skjedde under et døgn etter at politiet rev ned en teltaksjon ved Universitetet i Amsterdam, hvor både studenter og ansatte hadde satt opp leir for å kreve akademisk boikott av Israel.

Mandag kveld oppstod det konflikt mellom pro-Palestina og pro-Israel demonstranter i Amsterdam. Foto: Eva Plevier / EPA / NTB

Også i går ble aktivistene fjernet med fysisk makt.

Politiet brukte bulldosere og gravemaskiner for å rive ned barrikader og telt som hadde blitt satt opp av demonstrantene.

På X uttalte politiet at handlingen var «nødvendig for å gjenopprette orden».

Det er ikke demonstrantene enige i.

– Studenter og ansatte beskriver bruk av pepperspray, politikøller, politihunder og bulldosere for å fjerne dem med makt. Folk ble skadet på grunn av denne overdrevne volden, sa en gruppe som kaller seg Dutch Scholars for Palestine i en uttalelse.

Universitetet sa i en uttalelse at en opprinnelig fredelig studentprotest som startet mandag ettermiddag hadde blitt fiendtlig, med vold, kasting av fyrverkeri og brenning av et israelsk flagg.

Flere tusen mennesker tok til Amsterdams gater for å protestere mot krigføringen i Gaza og politiets håndtering av demonstrasjonene. Foto: RAMON VAN FLYMEN / EPA / NTB

Protester over hele Europa

Protestene ved Columbia University i USA fikk stor oppmerksomhet internasjonalt forrige måned. Siden har det vært studentopprør til støtte for Palestina flere steder i USA og Europa.

Demonstrantene krever blant annet at universitetene kutter bånd med israelske universiteter.

Også i Norge har det blitt arrangert teltaksjoner ved minst universiteter, deriblant Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Sørøst-Norge og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Studenter i Oslo viser solidaritet med Palestina ved å sette opp telt på campus. Foto: Javad Parsa / NTB

I Oslo er det satt opp flere titalls telt.

– Vi føler det er urettferdig at vi som studenter sitter her, mens våre medstudenter i Gaza har fått universitetene sine sprengt i stykker, sa Jihad Al-Mahdi, medlem av Studenter for Palestina, til NRK forrige uke.

Read Entire Article