Voldstiltalt politimann tilbake i retten: – Viktig ikke å forhåndsdømme

1 month ago 29



Lederen i Politiets Fellesforbund påpeker at videoen ikke gir hele bildet.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
tirsdag 2. april kl. 08:15

Politimannen som var siktet for politivold, ble frikjent i Buskerud tingrett 7. juli i fjor. Men Riksadvokaten anket frifinnelsen.

Tirsdag åpner ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Den tiltalte politibetjenten i 30-årene har hele veien nektet straffskyld.

– Det er ikke varslet noen nye bevis som er avgjørende for skyldspørsmålet, sier politimannens forsvarer John Christian Elden til VG.

Han ble i tingretten frifunnet både for påstanden om vold og for grovt å ha brutt tjenesteplikten. Han slapp også å betale erstatning til de to fornærmede.

Bistandsadvokat Morten Kjensli har anket erstatningsspørsmålet.

FORNÆRMET: Kevin Winnes Simensen i tingretten med bistandsadvokat Morten Kjensli. Foto: Frode Hansen / VG

Basketaket fant sted på en bensinstasjon i Kongsberg 30. oktober 2022.

En vekter som opplevde seg drapstruet på et utested, oppsøkte politipatruljene som befant seg på Esso den aktuelle natten for å inngi anmeldelse.

Samtidig kom mannen som skulle ha truet ham – Kevin Winnes Simensen (27) – til stedet med flere venner, for å få skyss hjem etter en kveld på byen.

Simensen trakk seg unna, da den tiltalte politibetjenten ville snakke med ham. Anslagsvis tre sekunder senere lå han på asfalten.

Kevin Simensen ga VG sin versjon da saken var oppe i tingretten:

Ifølge tiltalen la politimannen Kevin Simensen i bakken og slo ham gjentatte ganger i hodet og på kroppen med knyttet neve.

Tiltalte sprayet også Simensen med pepperspray og slo ham i hodet og på kroppen med teleskopbatong.

Politibetjenten var også tiltalt for å ha slått Kristian Pablo Teigen (27) to ganger i låret med teleskopbatong, på tross av at han hadde trukket seg unna.

Saken fikk stor oppmerksomhet, etter at Dagbladet i mai i fjor publiserte en overvåkningsvideo fra bensinstasjonen som viser slåsskampen.

GJENSYN: Aktor Marit Oliver Storeng og forsvarer John Christian Elden i Buskerud tingrett. Nå møtes de igjen. Foto: Frode Hansen / VG

Lederen i Politiets Fellesforbund har sagt at videoen gjorde vondt å se, fordi hun forsto at det ville skje mye i kjølvannet av publiseringen.

– Men noen sekunder video gir ikke hele bildet. Derfor er det så viktig ikke å forhåndsdømme, sier forbundsleder Unn Alma Skatvold til VG.

Hun sier at etterforskning og rettssak vil belyse foranledning og hendelsesforløp før, under og etter videoopptaket på en grundig måte.

– Kan ankesaken bli en belastning for tilliten til politiet?

– En undersøkelse bekreftet nylig at tilliten til politiet fortsatt er veldig høy i Norge, selv om mange saker de senere årene har vært belastende.

Politileder<-Politileder

Unn Alma Skatvold leder Politiets Fellesforbund

Den frifinnende dommen i Buskerud tingrett var ikke enstemmig:

Flertallet kom under «noe tvil» til at maktanvendelsen var forsvarlig, sett opp mot «den massive motstanden» som ble beskrevet av tiltalte og hans kollega.

Mindretallet mente det burde vært forsøkt mindre inngripende tiltak først.

I tingretten la aktor ned påstand om 60 dager fengsel for politimannen.

– Oppdraget skulle vært løst på en helt annen måte, sa aktor Marit Oliver Storeng, som er etterforskningsleder i spesialenheten for politisaker.

Simensen og Teigen har vært siktet for vold mot politibetjenten. Simensen var også siktet for trusler mot vekteren.

Agder politidistrikt har nylig henlagt disse sakene på bevisets stilling, opplyser Drammens Tidende.

Dette sa partene i tingretten

  • Den tiltalte politimannen forklarte at han fryktet for liv og helse i pågripelsen av Simensen og at han var redd.
  • Kevin Simensen fortale at han opplevde å bli overfalt og at han forsøkte å komme seg vekk fra situasjonen.
  • Politimannen innrømmet at han slo Simensen «fryktelig mange» ganger, men sa det var fordi slagene hadde «ingen effekt».
  • Kolleger av politimannen har forklart at de opplevde oppdraget som svært krevende og at de mente at den tiltalte kollegaen deres beveget seg raskt opp på maktpyramiden.
  • Eksperter på operativt politiarbeid og arrestasjonsteknikk forklarte at teknikkene den tiltalte politimannen brukte i stor grad er i tråd med hvordan politiet arbeider operativt og hva de lærer på skolen.

Les også

Read Entire Article