Alle tror han vil tape. Derfor kom Rishi Sunaks beslutning som en stor overraskelse.

3 weeks ago 21



NYHETSANALYSE: Britenes statsminister overrasket alle. Han ba kongen oppløse Parlamentet slik at det blir nyvalg 4. juli.

I løpet av et halvt år måtte han uansett skrevet ut nyvalg. I styrtregnet lovet han å kjempe for å beholde makten. Foto: Hollie Adams, Reuters/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 23.05.2024 23:02

Bare den aller tetteste kretsen rundt Rishi Sunak visste hva han skulle si, da han trosset styrtregnet og holdt en pressekonferanse utenfor statsministerboligen i Downing Street onsdag.

Regnet var ikke det eneste som gjorde det vanskelig å høre hva han sa. Like ved hadde en demonstrant rigget opp en høyttaler. Labour-partiets valgkampsang «Things Can Only Get Better» overdøvet deler av Sunaks tale.

Tabloidene skrev om «Drowning Street», og de politiske analytikerne spurte «hvorfor nå?»

Så godt som ingen tror at Sunak kan vinne. På meningsmålingene har Labour tosifret ledelse.

For gamblere er det gode odds om man satser på at Sunak vinner. For hvert pund får man 25 tilbake dersom meningsmålingene har tatt feil.

Sunaks oppgave er å redde stumpene.

Da kan et kjapt valg være smart.

Rishi Sunak ble dyvåt onsdag, og avisene moret seg med ordspill. Foto: Finansavisen City A.M.

Overraskelsesmomentet

Etter loven må Sunak lyse ut nyvalg senest januar neste år.

Så godt som alle regnet med at han ville vente til høsten i et håp om at flere briter ville føle at økonomien går bedre.

Akkurat overraskelsen kan ha vært en viktig grunn til det tidlige valget. Nå har motstanderne halvannen måned frem til 4. juli.

Det kan først og fremst være et problem for Sunaks konkurrent lengst til høyre. Reform UK er fortsettelsen av Nigel Farages brexitparti. De har lovet å stille kandidater i alle valgkretser. Men så langt sliter de med å finne nok folk, skriver The Times.

Torsdag satset The Northern Echo på ordspill. I stedet for «reign» (styre), spurte de hvor lenge Sunak vil «rain» over britene. Og Labours sang om at «things can only get better», ble til at det bare kan bli «wetter» – våtere. Foto: The Northern Echo

Fly til Rwanda

Etter en lang kamp fikk Sunak gjennomslag for å sende asylsøkere til afrikanske Rwanda. Planen er at det skal innfri et av Sunaks løfter til velgerne, nemlig å få slutt på den livsfarlige smuglingen av mennesker over kanalen fra Frankrike.

De første bildene av fly lastet med migranter på vei ut fra Storbritannia kan trolig lette før valgdagen.

Dessuten er det mange som tviler på at planen er nok til å stanse menneskesmuglingen. Derfor mener kommentatoren i The Times at det er bedre å skryte nå, før man vet om det virker.

Dersom Sunak setter alle pengene sine på at han vinner og klarer å beholde flertallet, kan han bli 25 ganger rikere enn han allerede er. Foto: The Guardian

Lavere prisvekst

Ifølge The Financial Times har Sunak innsett at han ikke kan love nye skattekutt når han legger frem neste års statsbudsjett. Derfor er det bedre med valg nå.

The Times følger opp med: «Det kan være bedre å snakke om skattekutt om sommeren enn ikke å innfri løftene i november.»

Som i Norge er den britiske befolkningen opptatt av dyrtid. Regjeringen har fått skylden for at alt blir dyrere. Nå håper Sunak at han kan få litt av æren for at prisveksten har falt kraftig i det siste, skriver BBC. I april var prisveksten på 2,3 prosent, den laveste på tre år.

Mange analytikere tror at prisene vil stige igjen utover høsten. Derfor kan det være lurt å be velgerne om tillit nå.

Få, om noen, tror at Sunak kommer ut på topp. Foto: The Mirror

Minnene om et salathode

Sunak kan ha hatt flere grunner til å skrive ut valg nå. Listen over grunner til at han allikevel kommer til å tape, er adskillig lengre.

Onsdag sa Sunak at det bare er en konservativ regjering under hans ledelse som kan garantere at man beholder «den økonomiske stabiliteten vi har kjempet så hardt for».

Kanskje håper han at velgerne har glemt Liz Truss. Hun var statsminister i syv uker. En avis hadde daglige bilder av henne og et salathode for å vise at hun gikk ut på dato først. Da hun lovet enorme lånefinansierte skattelettelser, kræsjet økonomien. Salaten var ganske grønn da hun ble ledd ut av Downing Street.

Truss på sin side etterfulgte Boris Johnson, som først og fremst huskes for kaos og forsøk på å lyve seg unna de ulovlige festene i statsministerboligen.

Rustbeltet

Johnson kom til makten med et solid mandat fra folket. Han gjorde et brakvalg i 2019. Mye av suksessen kom med løftet om at han skulle få «Brexit done». Mange velgere var lei av de lange forhandlingene med EU om betingelse for at britene skulle forlate unionen.

Han lovet også et nytt konservativt parti med en helt annen omsorg for distriktene og de som sliter økonomisk.

Det ga ham mange nye velgere i rustbeltet, de gamle industribyene i nord. Byer som alltid har hatt sosialistisk flertall, sendte konservative til Parlamentet.

Nå har Labour godt håp om å vinne dem tilbake.

Labours alternativ

Da Johnson vant sin knusende seier for fem år siden, var motstanderen Jeremy Corbyn. Han hørte hjemme på Labours ytterste venstre fløy.

Dagens leder, sir Keir Starmer, har ikke stort mer til felles med Corbyn enn at begge holder med Arsenal. Starmer regnes som en ganske grå og kjedelig advokat, men en mann det «ikke er noe tull med».

De siste årene har han jobbet hardt for å overbevise finans- og industriledere om at en regjering under hans ledelse ikke vil ødelegge for dem.

Det viktigste argumentet hans i valgkampen er uansett at han ikke er Boris Johnson, Liz Truss eller Rishi Sunak.

Read Entire Article