Stor prisforskjell på strøm i Sør-Norge mandag kveld

1 week ago 26



Foto: Gisle Oddstad / VG

Strømprisene helt sør i landet bykser i været mandag kveld mens resten av Sør-Norge blir liggende relativt lavt.

  • Bilde av Stella Bugge
mandag 6. mai kl. 19:47

Prisforskjellen blir dermed den største siden september i fjor, melder nettstedet Europower.

Mellom klokken 20 og 21 er det en forskjell på 75 øre mellom det aller sørligste strømområdet NO2 og områdene NO1 (Østlandet) og NO5 (Vestlandet.)

Lite sol og vind

Årsaken til at prisen er høyest helt i sør skyldes prissmitte fra Tyskland, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

– De har mest smitte fra Tyskland mens de andre områdene smittes mer av det som skjer i Nord-Sverige og Nord-Norge. I dag er det lite vind og solen er ikke så dominerende, sier han til VG. Det rammer fornybar kraften i Tyskland og Nederland.

I prisområde NO2, som går fra Sunnhordland til Buskerud, er prisen mellom klokken 20 og 21 i kveld 156,06 øre per kWh. Resten av Sør-Norge ligger samtidig på 81,12 øre. Dette er uten nettleie, strømstøtte, avgifter og mva.

– Prisen i Tyskland er da 170 øre per kWh, det drar den sørnorske til 156, og så er det flaskehalser mot de andre prisområdene, forklarer Lilleholt. Flaskehalser er begrensninger på overføringskapasitet i nettet.

Men for vanlige forbrukere vil strømstøtten ta nesten hele støyten.

Les mer om det litt lenger ned.

Det sørligste prisområdet har tidligere slitt med langt høyere strømpriser enn resten av landet og ifølge Europower har NO2 aldri ligget så mye høyere i pris så tidlig på året.

– Gir også lavere priser

– Faktisk har dette fenomenet bare forekommet i to perioder tidligere: sommeren 2022 og sommeren 2023. Da ble det i stor grad forklart med de helt ekstreme prisene og den svært usikre energisituasjonen, skriver Europower.

I høst var det rekord prosentvis forskjell i strømprisene i Sør-Norge og flere partier krevde grep mot dyr strøm lengst sør i Norge.

– Det skal ikke være slik at Hennig-Olsen i Kristiansand må betale mer enn Diplom-Is rett utenfor Oslo, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da.

Men ifølge Lilleholt har det også vært mange eksempler på at det sørlige Norge har hatt lavere priser enn resten av landet nettopp fordi de har kunnet importere rimeligere sol- og vindkraft via utenlandskablene.

– Fornybar energi gir også lave priser. Med en gang blåser i Tyskland, presser det prisen ned i NO2, sier han og legger til at nettet er ikke nok utbygget til å gi like priser i hele Norge.

Han peker også på at Spania sist måned har hatt tilnærmet nullpriser på strøm.

– Må ta regningen for krafteksport

Men Marius Arion Nilsen, stortingsrepresentant for Frp fra Aust-Agder, frykter en gjentagelse av det vi har sett de to siste somrene – nemlig høyere priser i sør.

<-

Marius Arion Nilsen (Frp)

– Absolutt ingenting er blitt gjort med dette problemet selv om jeg har løftet saken siden 2022 da prisforskjellene virkelig begynte å komme. Sørlandsk industri og næringsliv og strømforbrukere må atter en gang ta regningen for storstilt krafteksport, sier han til VG.

– Men strømstøtten tar mesteparten av støyten for forbrukerne?

– Næringslivet får full effekt av dette, og det er synd. Hvis man skal etablere industri som bruker mye kraft må man styre unna Sørlandet – med dagens system har man en vedvarende konkurranseulempe, mener han.

Sjekk prisen her

Gjennomsnittsprisen mandag i (NO2), som omfatter Agder, Rogaland, deler av Vestland (gamle Hordaland) og deler av Vestfold og Telemark, er 72,26 øre mens den i NO1 (Østlandet) er 58,63. Fortsatt uten mva., nettleie, avgifter og strømstøtte.

Tar man med rubbel og bit – inkludert strømstøtte – er gjennomsnittsprisen en vanlig husholdning må betale mandag 123,12 øre per kWh i Kristiansand mens den i Oslo og Bergen er 115,04.

Read Entire Article