– Det er flaut

1 week ago 20



Løke fløyet ned med helikopter:

Frank Løke fortsetter å dele sin reise mot toppen av Mount Everest. Søndag kom han med en ny oppdatering, som ikke har imponert klimaforkjemperne.

 Privat
TØFFE TAK: Frank Løke på vei til toppen av Mount Everest, uten oksygentilførsel. De siste dagene har vært utfordrende for den tidligere håndballspilleren. Foto: Privat

Publisert 06.05.2024 21:59

Frank Løke (44) har hatt noen utfordrende dager, på sin vei mot å bestige Mount Everest uten oksygentilførsel. 

Fredag klarte han å komme seg til Camp tre, som er 7100 meter over havet. 

Så sa kroppen stopp. 

 Privat
UTSLITT: Frank Løke påstar at han fortsatt tåler høyden godt, men forteller at han ikke har følt seg helt i form de siste dagene. Foto: Privat

– Det var ingen andre alternativer, forteller Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth. 

Søndag ble Løke flydd ned fra Base Camp og til flyplassen i Katmandu. En prioritering de måtte gjøre for at Løke skal kunne fullføre ekspedisjonen.

Et valg som har hatt god effekt på den tidligere håndballspillerens form, men som også setter klimaspor.

Bare et navn på en liste 

Klimaforsker ved Cicero, Borgar Aamaas, ble overrasket da han skulle sette opp regnestykket for klimautslippet en slik helikoptertur har. 

Før han fikk innhentet avstander og tall, var han sikker på at flyturen fra Oslo til Katmandu skulle være betydelig større og at disse to turene ikke kunne sammenlignes. 

– Det er faktisk nesten like store utslipp fra helikopterturen, som var større enn jeg ventet, forteller Aamaas. 

Dette skyldes at helikopterturen er lang og at det blir forskjeller mellom å fly alene i helikopter versus å fly med flere passasjerer på et fly, utdyper han. 

Leder i Natur og Ungdom, Gytis Blaževičius, er ikke imponert over Løkes helikopterbruk. 

Han stiller spørsmålet: Er det fortsatt noen som bryr seg om at noen klatrer opp Mount Everest?

– Det er flaut å fly med helikopter opp og ned, og bruke masse lokale ressurser og utslipp bare for å få sitt navn på en liste. 

 Heiko Junge/NTB
KRITISK: Leder i Natur og Ungdom, Gytis Blazevicius, er ikke særlig imponert over Frank Løke sitt valg om å bruke helikopter ned til Katmandu for noen dager med hvile. Foto: Heiko Junge/NTB

Løke har vært redd for at det har vært noe mer bakenforliggende rundt hans dalende form, og ønsket ikke å oppholde seg i Base Camp, hvor det er risiko for eksponering av bakterier fra andre. 

– Bakgrunnen for at han dro til Katmandu var utmattelsen han opplevde. Planen var en full sjekk på sykehuset, men det trenger han ikke lenger, svarer Løkes pressekontakt, Haabeth. 

– Brukt opp sitt utslippsbudsjett 

Tur-retur med helikopter fører til et utslipp på cirka 1300 kilo CO₂, forteller Aamaas. 

– Til sammenligning vil utslippene for en passasjer (økonomiklasse) på et fly mellom Oslo og Katmandu ligge på cirka 2000 kilo CO₂-ekvivalenter, litt mer, men ikke mye mer enn helikopterturen. 

Dette var overraskende tall for forskeren, forteller han til TV 2. 

En form for turisme vi ikke lenger kan fortsette med, mener Natur og Ungdom-leder, Blaževičius.

 Jo Straube
UFORVENTET: Klimaforsker ved Cicero, Borgar Aamaas, ble overrasket over klimautslippet en slik helikoptertur gir. Foto: Jo Straube

– Dette viser jo det vi allerede vet, de rikeste 10 prosent av verdens befolkning står for omtrent 36–45 prosent av de globale klimagassutslippene. 

Aamaas forteller at Løkes helikoptertur har lite påvirkning på det store bildet, men at det er mange små utslipp som til sammen skaper klimaendringene. 

– Men med den ene helikopterturen fram og tilbake har han brukt opp sitt årlige utslippsbudsjett, utdyper han. 

For å bli et lavutslippssamfunn i 2050, må hver enkelt person kutte med ett til to tonn CO₂-ekvivalenter i året. 

Et forsøplet Mount Everest 

Lederen i Natur og Ungdom, Blaževičius, hyller nordmenn og deres entusiasme for friluftslivet. Og sier at Løke selvfølgelig har frihet til å gjøre det han synes er gøy.

Samtidig mener han disse interessene skjuler et enormt forbruk av ressurser og arealer. Fra hyttefelter som fungerer som egne «byer», til alltid å skulle ha sesongens nyeste tursko og skalljakke.

– Som en kjent profil, kunne Frank Løke fint både opplyst om hvor forsøplet Mount Everest er, av alle som klatrer der. Og fremmet en mer bærekraftig måte å bestige et fjell på, avslutter han. 

– Juks

I tillegg til reaksjoner på bruken av helikopter, forteller pressekontakten til TV 2 at de har mottatt en del kritikk som går på at ekspedisjonen nå oppleves som juks.

«Dette blir som å avbryte ekspedisjonen (juks). Hvis man kan ta helikopter opp og ned som man vil, ville «alle» komme til topps til slutt», skriver en følger på Instagram. 

 Privat
PÅ BEDRINGENS VEI: Frank Løke har brukt det siste døgnet til å spise, drikke og sove godt. Han har også hatt en skikkelig runde med massasje, «Katmandu-style», har Løke fortalt sin pressekontakt. Foto: Privat

Pressekontakt Torkjel Haabeth forteller at kritikken preller fort av «Action Frank». Han gjør som han vil.

– Nå har han bedre forutsetninger for å fullføre. Han har i tillegg leid inn en sherpa til. Da har han to stykker som hele veien kan vurdere hans form og hjelpe til, forteller han. 

Dette har kostet eventyreren 150.000 kroner. 

For å svare på kritikken opplyser Løke at han flyr tilbake 9. mai, men at han da blir flydd til Tenzing-Hillary flyplass. Her må han gå en todagers etappe til fots, for å komme tilbake til Base Camp igjen, hvor han først ble hentet. 

– Andre ville kanskje valgt den enkleste ruten og flydd helt inn til Base Camp igjen, sier Haabeth. 

Haabeth mener at klimaavtrykket også blir noe mindre på tilbaketuren, når han lander på Tenzing-Hillary i stedet. 

Read Entire Article