– Kaster barn og unge under bussen

1 week ago 12



Fjerner rusbehandlingsplasser:

Tross stor pågang av ungdommer vil Bufetat legge ned rusinstitusjon i Bergen. – Helt uforståelig, raser ansatte.

 Jenny Eidesvik / TV 2
MOT NEDLEGGELSE: Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen har reddet livet til mange unge de siste femten årene. Sikkerhet og forhold knyttet til jobben gjør at de ansatte ikke ønsker å stå frem med navn. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Publisert 06.05.2024 17:51

I Norge finnes det seks barnevernsinstitusjoner som tilbyr behandling til barn og unge som har utviklet et alvorlig rusproblem.

Til tross for tidvis sprengt kapasitet og stor pågang til disse rusinstitusjonene, vil Bufetat nå fjerne en rusavdeling for barn og unge ved en institusjon i Bergen.

 Robert Reinlund / TV 2
STENGER PORTEN: Helen Henriksen Trosvik (til venstre) og Line Langhelle ved Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen frykter konsekvensene. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Dette skjer samtidig som regjeringen i disse dager peker på et prekært behov for å styrke barnevernet.

Dødsfall, rus og grov svikt har resultert i ny barnevernsstrategi som fem departementer står bak og som nylig ble presentert på en pressekonferanse.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe sa da at et hovedfokus blir utfordringer med rus.

 Olav Wold / TV 2
STORSATSING: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) lanserte denne uken, sammen med fire andre departementer, ny strategi for institusjonsbarnevernet. Foto: Olav Wold / TV 2

– Svært uheldig

Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen i Bergen, med kapasitet til å behandle til sammen fire ungdommer med alvorlige rusproblemer, planlegges nedlagt. 

– Dette er svært uheldig og rammer en veldig sårbar gruppe, advarer Rikke Moldøen. 

Hun er miljøterapeut og tillitsvalgt ved Bjørgvin Ungdomssenter. 

Flere ansatte TV 2 har snakket med sier det er uforståelig og uansvarlig at Bufetat gjør dette i en tid hvor behovet for økt ruskompetanse og rusbehandlingsplasser for barn og ungdom er stort. 

 Haakon Eliassen / TV 2
OPPGITT: Miljøterapeutene Line Langhelle (v) og Rikke Moldøen jobbet tett på ungdommene som bor på Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen. Foto: Haakon Eliassen / TV 2

– Vi ser en økning i samfunnet av ungdom med rusutfordringer. Økningen er stor for barn i alderen 13–15 år, sier Line Langhelle som er miljøterapeut og varatillitsvalgt i Fellesorganisasjonen (FO).

– Kastes under bussen

– Vi synes det er svært bekymringsverdig og uforsvarlig at Bufetat region vest velger å legge ned fire rusbehandlingsplasser for barn og ungdom når behovet er så stort det er i dag, sier Moldøen. 

– Hvorfor skjer dette?

– Vi mener det er et panikkpreget resultat av dårlig planlegging over tid og at man nå kaster en sårbar gruppe ungdommer under bussen, sier Moldøen.

Ved Bønesstølen har det ifølge ansatte vært sprengt kapasitet i over et halvt år. 

– Vi erfarer at flere ungdommer har ventet lenge på plass og at foreldre har kjempet i flere år for at barnet skal få plass på en rusbehandlingsinstitusjon, sier Langhelle.

Tyrilikollektivet, landets største rusbehandlingsinstitusjon for ungdom, bekrefter overfor TV 2 at pågangen etter rusbehandlingsplasser er stor og at også de har sprengt kapasitet for tiden. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
REDDER LIV: TV 2 har møtt både ansatte, foreldre og ungdom som har fått hjelp på institutsjonen i Bergen. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Stadig yngre

– De siste årene har de yngste vi har fått inn vært 14 år. Barn ned i 15-årsalder er sterkt avhengige av benzodiazepiner eller opiater. Noen av dem har også erfaring med å injisere rusmidler i så ung alder, sier Langhelle.

Ansatte ser at ungdommer er blitt mer grenseløse. Og det har blitt mer utfordrende å avdekke narkotikahandel fordi mye skjer via sosiale medier som Snapchat og Telegram.

FAKTA: ULIKE INSTITUSJONSTILBUD I BARNEVERNET

Institusjonstilbudet er inndelt i tre kategorier med utgangspunkt i lovhjemmel for plasseringen; omsorgsinstitusjon, behandlingsinstitusjon og akuttinstitusjon.

Behandlingsinstitusjonene er videre differensiert i tre målgrupper, henholdsvis atferdsinstitusjon for barn med lav (atferd lav) og høy (atferd høy) risiko for videre problemutvikling, samt institusjon for rusbehandling.

For å kunne plasseres i en institusjon som tilbyr rusbehandling skal barnet blitt målgruppevurdert av Nasjonal enhet for behandlingstiltak (NABE) til å ha vedvarende og alvorlig rusproblem.

Differensieringen er begrunnet i kunnskap om risikoen for negativ påvirkning mellom barn som har ulike atferdsvansker.

Bufetat har ansvaret for at det finnes et tilstrekkelig antall differensierte plasser, og plikt til å bistå barnevernstjenestene i kommunene når barn trenger institusjonsopphold. Institusjonsplassene skal være tilpasset det enkelte barns behov.

Plasseringsgrunnlagene i henhold til ny barnevernslov

  • Akutt §§ 4-1 og 4-2 (tidligere §§ 4-6,1 og 4-6,2)
  • Akutt § 4-4 (tidligere § 4-25,2 jfr. § 4-24)
  • Atferd §§ 6-1 og 6-2 (tidligere §§ 4-24 og 4-26)
  • Omsorg §§ 3-2 og 5-1 (tidligere §§ 4-12 og 4-4,6)
  • Kilde: regjeringen.no

Ungdommene som sliter med alvorlige rusproblemer blir yngre, og med større problemer enn tidligere. Disse trenger profesjonell hjelp og i dag får de kun de på rusinstitusjonene.

 Jenny Eidesvik / TV 2
ALVORLIG: – Mange har erfaring med flere tidligere institusjonsplasseringer og innleggelser i psykiatrien før de kom til oss. Flere er tilknyttet gjengmiljøer. Vi har hatt ungdom ifra 13–15 årsalderen som har hatt tilgang på skytevåpen, sier Langhelle. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Mangler akuttplasser

Barnevernet har i en lengre periode manglet akuttplasser og noen mindreårige har derfor blant annet blitt plassert på glattcelle hos politiet.

Siden 2023 har Bufetat i region Vest 51 såkalte pliktbrudd, det vi si at man ikke har klart å finne plass på akuttinstitusjon til ungdom raskt nok.

Marianne Kildedal, regiondirektør i region vest i Bufetat, ønsker derfor nå å omgjøre Bønesstølen fra en institusjon for rusbehandling til en akuttinstitusjon.

 Frode Hoff / TV 2
UENIG: Marianne Kildedal, regiondirektør i region vest i Bufetat, er uenig i kritikken fra ansatte ved institusjonen som nå skal fjerne tilbudet om rusbehandling for barn og unge. Foto: Frode Hoff / TV 2

Advart allerede 2021

TV 2 har dokumentasjon på at problemet med mangel på akuttplasser i region vest, ble diskutert på en ledersamling allerede sommeren 2021. 

Nå, snart fire år senere, tyr Bufetat til det ansatte kalle en «panikkartet handling som skyldes dårlig planlegging».

– Tar du som sjef her, noe form for selvkritikk for at man kom til en situasjon der man legger ned fire rusplasser, for å løse en prekær mangel på akuttplasser?

– Jeg synes nok det er mye vanskeligere å stå i den kritikken som vi har stått i over tid, som handler om at vi har ikke klart å gi nok akuttplasser til ungdom som har hatt behov for det, svarer Kildedal

– Det kan se ut for noen ansatte at en kaster en gruppe ungdommer under bussen for å hjelpe en annen gruppe. Forstår du at noen ser det sånn?

– Jeg tenker jo at dette handler om å tilpasse institusjonsdriften vår til det behovet som finnes, og det vil til enhver tid kunne medføre at vi må gjøre endringer i driften, og det gjør vi også andre steder.

Kildedal sier til TV 2 at en endelig beslutning om å legge ned rusplassene på Bønesstølen, ikke er tatt.

BUFETAT REGION VEST SVARER:

«Vi har bra kapasitet på plasser innen rusbehandling i vår region, som dekker Vestland og Rogaland. Alle ungdommer som trenger rusbehandling, får tilbud om det. Noen få ganger har de måttet vente litt lenger enn vi ønsker, men de har fått plass.

Derimot har vi stort behov for flere plasser for ungdom som trenger tilbud på en akuttinstitusjon. Det siste halvannet året har våre akuttinstitusjoner i lange perioder vært fulle, og i en del tilfeller har vi ikke kunne ta imot nye ungdommer.

Et godt mål på dette er at siden starten på 2023 så har vi 51 ganger ikke greid å finne plass på akuttinstitusjon til ungdom raskt nok. Tilsvarende antall for rusbehandling er tre ganger, men også de fikk et tilbud etter noe ventetid.

Derfor foreslår vi at den ene avdelingen på Bjørgvin ungdomssenter omgjøres slik at de kan ta imot ungdom som trenger et akutt-tilbud.

Vi foreslår denne avdelingen dels fordi de har faglig dyktige miljøterapeuter med kompetanse og erfaring som passer for en akuttinstitusjon. Dels fordi bygningen der egner seg som akuttinstitusjon. (En stor andel av våre andre institusjoner har ikke bygninger som egner seg.)

Dette er et forslag. Vi har fått mange innspill fra ansatte og ledere på Bjørgvin, som vi skal gå grundig gjennom før vi tar en beslutning.

Selv om forslaget skulle bli gjennomført så har vi fortsatt 25 plasser for rusbehandling i vår region; 4 i egen statlig institusjon og 21 gjennom avtaler med private institusjoner.»

Kilde: Marianne Kildedal, regiondirektør i region vest i Bufetat

 Jenny Eidesvik / TV 2
SKJERMET: Bjørgvin ungdomssenter Bønesstølen ligger skjermet til og tar imot ungdom mellom 13 og 18 år med rus og atferdsvansker. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Foreldre raser

Ryktene om nedleggelse har nådd både ungdom og foreldre som har fått hjelp, eller mottar hjelp fra ansatte på Bønesstølen.

– Foreldre synes det er helt forferdelig, fordi at de mener at hadde det ikke vært for den hjelpen de har fått av oss, så hadde de barna vært døde for lenge siden, forteller miljøterapeut Helen Henriksen Trosvik.

 Robert Reinlund / TV 2
FORTVILET: Helen Henriksen Trosvik forteller at mange foreldre sier rett ut opphold ved Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen har reddet deres barns liv. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Les tilbakemeldingene fra foreldre

TV 2 har fått oversendt disse tilbakemeldingene via epost. Foreldreparene er anonymisert på grunn av sakens karakter.

Foreldre 1:

«Om dette tilbudet forsvinner, så forsvinner enda flere ungdommer til rus og i verste fall død. I dag snart 3 år etter behandling, er vår ungdom enda rusfri takket være avdeling Bønesstølen.»

Foreldre 2:

«Det at en av landets få institusjoner med så god kompetanse, erfaring og suksess nå skal legges ned er helt uforståelig. Vi avsluttet oppholdet sommer/høst 2023 og har fortsatt kontakt med flere av de ansatte. De har støttet opp masse selv om oppholdet formelt er avsluttet noe som har vært en enorm hjelp for oss.»

Foreldre 3:

«For oss har omsorgen på Bønesstølen, relasjonene og tiden brukt på vår familie, en uvurderlig verdi. Det er mange som trenger hjelp, men å legge ned plassene som kan bidra med en av få forskningsbaserte tiltak som faktisk hjelper – relasjonsbygging over tid – fremstår for oss som pårørende som en lettvint måte å forsøke å slokke en brann, som egentlig bare vil bli større i andre enden. »

Foreldre 4:

«Mitt barn sliter med alvorlig rusavhengighet, og det var nødvendig for (anonymisert barn) å bo på Bjørgvin ungdomssenter. Deres ekspertise innen rusbehandling for ungdom er avgjørende for (anonymisert barns) utvikling. Etter flere års kamp i rusen har (anonymisert barn) endelig fått den nødvendige behandlingen.»

Svakheter og trusler ved nedleggelse

De ansatte ved Bjørgvin Ungdomssenter Bønesstølen har leverte en såkalt SWOT-analyse til Bufetat som peker på «svakheter og trusler» dersom enheten legges ned:

 Det er mangel på rusplasser i Norge. Kan få alvorlige konsekvenser for ungdoms mentale helse- og rusproblematikk.

Manglende motivasjon blant ansatte. Flere har varslet at de vil slutte, som kan resultere i dårligere kvalitet på tjenestene og økt turnover.

Stort behov for kompetanseopplæring, behov for økt sikkerhet og nærhet til barnehage.

De siste årene er det avdekket flere svært alvorlige saker fra ved ulike barnevernsinstitusjoner hvor mangel på kontroll og utstrakt bruk av ulovlige rusmidler har fått alvorlige konsekvenser. 

TV 2 har i flere reportasjer omtalt tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) som ble funnet døde i Spydeberg. Jentene ble plassert på til sammen 12 ulike barnevernsinstitusjoner før de døde av en overdose.

Ingen oversikt

Politi, foreldre, skoler, BUP og flere slår nå alarm om økende og utstrakt rusmisbruk blant unge. Folkehelseinstituttet ser også økning i rusbruk blant de unge.

I slutten av 2022 var det ifølge Bufdir 67 barn som fikk rusbehandling i barnevernsinstitusjon på samme tid. 

Antallet barn som får rusbehandling, har gått jevnt nedover siden 2019 ifølge fersk NOU. 

En eksakt oversikt over alle barn og unge som til enhver tid har behov for plass på rusinstitusjon i Norge, finnes ikke. 

TV 2 får opplyst at det bare i Bergen har vært registrert overdose blant flere barn ned i 11- og 12-årsalderen og at dette illustrerer utfordringene som mange barn og foreldre sliter med.

 Jenny Eidesvik / TV 2
FIRE PLASSER: Avdeling Bønesstølen arbeider utfra Læringsbasert rusbehandling (LBR). Oppholdet varier fra seks måneder og inntil ett år, med en avgrenset oppfølgingsperiode som gjøres i samarbeid med barneverntjenesten. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Svært sårbare 

Ungdommene som bor i barnevernets rusinstitusjoner har ofte sammensatte problemer, hvor rus er en sentral del av bildet.

De ansatte har fått et skremmende innblikk i ungdommenes verden. Med utallige lukkede profiler og grupper på Instagram, Tiktok, Snapchat som glorifiserer selvmord, selvskading, rus, våpen, penger, kriminalitet. 

– Dette er noe ungdommene daglig får i sine feeder, sier ansatte. 

– Hvordan er pågangen hos dere?

– Den er stor og det haster for alle som er søkt inn hos oss. De er i en uholdbar situasjon enten i hjemmet eller på akuttinstitusjon med stort behov for hjelp, sier Rikke Moldøen.

Statens helsetilsyn førte tilsyn med Bjørgvin ungdomssenter 2015: 

«Ved tilsynet undersøkte vi hvordan institusjonen gjennom sin styring sørger for at ungdommer som er plassert der får forsvarlig omsorg og behandling.

Ved tilsynet ble det ikke avdekket forhold som er i strid med krav i barnevernslovgivningen.»

 Jenny Eidesvik / TV 2
ALVORLIG: – Mange har erfaring med flere tidligere institusjonsplasseringer og innleggelser i psykiatrien før de kom til oss. Flere er tilknyttet gjengmiljøer. Vi har hatt ungdom ifra 13–15 årsalderen som har hatt tilgang på skytevåpen, sier Langhelle. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Kan bli sendt langt bort

Normalt har Bønesstølen fullt belegg. Noen får plass på andre institusjoner mens de venter, men da får de ikke spesialisert rusbehandling.

– Når man legger ned fire plasser for ungdom med rusproblemer, kan de ikke sendes til andre institusjoner?

– Det er mangel på plasser og det er svært begrenset med tilbud innen rusbehandling for ungdom. Bufetat ønsker også å bestrebe etter at ungdom skal bo i nærhet til sitt hjemsted, sier Moldøen. 

Målsettingen er at ungdom etter hvert skal være mest mulig hjemme, med institusjonen som støtte og hjelp i overgangen til hjemflytting.

– Det vil jo da si at våre ungdommer i region vest kan risikere å bli sendt til andre regioner, som er langt fra hjemkommunen. Det er utfordrende å drive rusbehandling med en slik avstand.

Fakta: Rusbehandlingsinstitusjoner for ungdom

Ved Bjørgvin Ungdomssenter tar de inn ungdommer i alderen 13-18 år. Ungdommene må bli vurdert til å ha et vedvarende og skadelig rusproblem.

Bjørgvin ungdomssenter er en av tre statlige behandlingsinstitusjoner basert på læringsbasert rusbehandling (LBR).

De tre andre behandlingsinstitusjonene i landet er ideelle ruskollektiv.

Read Entire Article