Kastes ut av kollektivfeltet: – En del ekstra kø

1 week ago 14



I TRAFIKKEN (TV 2): Har du elbil, må du fra og med mandag styre unna kollektivfeltet.

 Erik Edland / TV 2
NY HVERDAG: Fra og med i dag, mandag, kan du ikke som elbil-sjåfør benytte deg av kollektivfeltet inn og ut av Oslo. Det fikk Steffen Anisdahl (lengst unna) og Daniel Balcevec erfare. Foto: Erik Edland / TV 2

Publisert 06.05.2024 09:03 Sist oppdatert 20 minutter siden

– Det har blitt en del ekstra kø. I dag dro vi fra Drammen kvart på seks, normalt, før denne uken, så kunne vi dra kvart over sju, og være omtrent på samme punkt til samme tid, forteller Steffen Anisdahl til TV 2.

Med en nytrukket kopp kaffe, på en bensinstasjon på vei inn til Oslo, er han én av sjåførene TV 2 møter mandag morgen.

Siden 2003 har elbilene kunnet kjøre i kollektivfeltet. I 2021 kom det imidlertid en innstramming om at elbiler måtte ha passasjer i tidsrommet 06–09 for å kunne kjøre i kollektivfelt på hovedveiene inn mot Oslo.

– Veldig synd

Nå er det «no go», ja rett og slett forbudt for elbiler å benytte seg av feltet.

– Jeg synes det er veldig synd. Det var derfor man kjøpte elbil i firmaer, for å kjøre raskere inn og ut av Oslo. Det er klart at det er synd, men vi får bare håpe at det blir bedre etter hvert, sier Anisdahl.

RUSH?: Kanskje ikke ekstremt, men det er jo en del biler på veien mandag morgen. Foto: Erik Edland / TV 2
RUSH?: Kanskje ikke ekstremt, men det er jo en del biler på veien mandag morgen. Foto: Erik Edland / TV 2

Forbudet er ett av flere tiltak for å begrense privatbiltrafikken når ring 1 stenges på grunn av ombyggingen av Hammersborgtunnelen.

– Denne fordelen blir nå tatt bort av hensyn til bussenes framkommelighet. Andelen elbiler i kollektivfeltene, spesielt i rushtiden, er nå så stor at bussene blir betydelig forsinket, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Trafikken i Oslo kl 08:35: Trafikken flyter fint på E6 nordfra, E18 Mosseveien og E6 sørfra. Noe kø inn mot Ryen. Det er fortsatt saktegående på E18 fra Asker og inn mot Oslo. Sjekk https://t.co/p3Y9w0i0Ua for oppdaterte trafikkmeldinger. pic.twitter.com/SfHb41wen7

— Vegtrafikksentralen øst (@VTSost) May 6, 2024

Anisdahl har forståelse for tiltaket som nå er iverksatt, men han tror det vil by på problemer i tiden fremover.

– Jeg tror det vil bli mye kø, men det er lov å håpe at mange kan ta kollektivt inn. Da må det kollektive gå også, så det blir spennende å se hvordan det utvikler seg.

– Som vanlig ikke helt gjennomtenkt

En annen TV 2 møtte mandag, Marco Solstad Bocchetti, forteller om mer tettpakkede kjørefelt og det som kanskje kan tolkes som en litt mer stressende start på dagen på hjemmebane. 

– Det er litt mer utfordrende når man har små barn som skal på skolen eller i barnehage, at man ikke nødvendigvis kan reise så tidlig som man legger opp til, sier Bocchetti.

 Erik Edland / TV 2
I KØ: Marco Solstad Bocchetti forteller at køen starter nærmere Lier mandag morgen. Vanligvis er det mulig å komme seg til Asker, før det blir mer saktegående. Foto: Erik Edland / TV 2

I motsetning til Anisdahl kjøper ikke han argumentet til Vegvesenet.

– Jeg forstår ikke helt grunnen. At det skjer ting inne i Oslo by, tror jeg ikke er helt gyldig grunn. Og at man ikke ruster opp kollektivtilbudet på buss og tog, samtidig, er også veldig merkelig. Jeg har prøvd litt tog i det siste, og det er ekstremt fullt på togene før klokken 08.

– Det burde vært gjort noen grep i forkant av dette?

– Ja, som vanlig er det ikke helt gjennomtenkt, er mitt inntrykk her.

Read Entire Article