Medier: Israel har begynt evakuering av sivile i Rafah

1 week ago 24



Det israelske forsvaret skal ha begynt evakuering av sivile palestinere fra Rafah i forkant av en ventet militæraksjon.

 AFP
ANGREP: Folk leter etter personer i ruinene etter et hus ble ødelagt i et israelsk angrep mot Rafah søndag. Foto: AFP

Publisert 06.05.2024 07:04 Sist oppdatert nå

Det er nyhetsbyrået Reuters som siterer israelske forsvarets (IDF) radiokanal på dette. Avisa Haaretz melder det samme. Ifølge avisa er internasjonale og palestinske hjelpeorganisasjoner blitt informert om evakueringen.

IDF skriver selv i en uttalelse på Telegram at de oppfordrer sivile bedt om å evakuere til et «humanitært område» rundt Al-Mawasi, der det skal være feltsykehus, telt og «økte mengder mat, vann og medisiner». 

Anslagsvis 1,1 million innbyggere har flyktet til Rafah, som Israel truer med å invadere. Byen ligger helt sør på Gazastripen, på grensa mot Egypt.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant antydet søndag at en planlagt militæroperasjon i Rafah ville begynne innen kort tid.

Stengte grenseovergang

AFP skrev natt til mandag at minst 16 palestinere er drept i flere israelske angrep i Rafah. Kilder i helsevesenet opplyser til nyhetsbyrået at det har vært to luftangrep mot to forskjellige steder rundt om i byen.

De lokale nødetatene sier i en uttalelse til AFP at det dreier seg om sju personer fra en familie og ni fra en annen. Helsemyndighetene meldte tidligere natt til mandag at ni personer var drept i et angrep mot et hus.

Søndag ble tre israelske soldater meldt drept i et Hamas-rakettangrep mot grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gazastripen. Grenseovergangen ble stengt etter angrepet. 

Karem Shalom-overgangen er blitt brukt til å frakte nødhjelp inn på Gazastripen. 

Ønsker våpenhvile

Søndag sa den politiske lederen Ismail Haniyeh i Hamas at gruppen fremdeles er interesserte i å komme frem til en avtale om en omfattende våpenhvile.

Tidligere har det vært rapportert at gruppen ikke vil gå med på en avtale «for en hvilken som helst pris», og at de krever at Israel trekker seg helt ut fra Gazastripen og avslutter krigen.

 Menahem Kahana / AFP / NTB
Israels statsminister Benjamin Netanyahu nekter å avslutte krigen på Gazastripen. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har imidlertid nektet for dette. Han sier at å avslutte krigen på Gazastripen, vil bety at Hamas beholder makten i den palestinske enklaven. 

– Staten Israel kan ikke godta dette. Vi er ikke klare til å akseptere en situasjon der Hamas-bataljoner kommer ut av sine bunkere, tar kontroll over Gaza igjen, gjenoppbygger sin militære infrastruktur og igjen truer Israels innbyggere, sa han i et regjeringsmøte søndag.

– Hungersnød

Konsekvensene av krigen for Gazastripen, hvor rundt 2,3 millioner mennesker lever, har vært katastrofale. Ifølge FNs spesialrapportør for De palestinske områdene er minst 75 prosent av infrastruktur og sykehus ødelagt i den palestinske enklaven. 

De menneskelige kostnadene er også skyhøye, med totalt over 100.000 såret eller drept så langt. 

Lørdag sa Verdens matvareprogram (WFP) at fullskala hungersnød har slått inn i Nord-Gaza. Det sier de basert på hva FN-organisasjonen har sett på bakken, sier WFP-sjef Cindy McCain.

– Det er fullskala hungersnød i nord, og den beveger seg sørover, sa McCain i et intervju med amerikanske NBC.

Read Entire Article