Terrorsiktede Arfan Bhatti til aktor: – Takk for sist og for pizzaen vi spiste sammen

1 week ago 16



– Det første spørsmålet mitt handler egentlig om hvorvidt du har hatt noen rolle i det terrorangrepet i Norge, som Matapour er tiltalt for? spør statsadvokat Sturla Henriksbø.

– Takk for sist i hvert fall, og for pizzaen som vi spiste sammen, begynner Bhatti.

– Men mitt svar til det er: Hvorfor får jeg ikke innsyn i saksdokumentene mot meg? Det er mitt svar til det spørsmålet, sier han.

Bhatti er ikke helt konkret på hva han sikter til, men gjentar flere ganger at han mener norske myndigheter åpenbart skjuler noe.

 Simen Askjer / TV 2
AKTOR: Statsadvokat Sturla Henriksbø var innstilt på at Arfan Bhatti ikke ville si stort i retten. Foto: Simen Askjer / TV 2

Statsadvokat Henriksbø sier til TV 2 at han var til stede i Pakistan da norsk politi var der for å avhøre ham.

– I forbindelse med avhøret ble Bhatti spurt om han ønsket noe å spise. Det er helt vanlig at norsk politi tilbyr det i forbindelse med lange avhørsdager. Bhatti sa at han ønsket å spise pizza, så da tok politiet med seg det. Vi var omtrent 7-8 personer som spiste pizza, så det er ikke sånn at jeg og han har sittet og delt en pizza sammen, sier han.

– De skjuler noe

Henriksbø ber i retten om at Bhatti utdyper det han har sagt.

– Hvorfor gis jeg ikke innsyn i registrerte opplysninger om meg, som er registrert i departementene? svarer Bhatti.

030524_Front
I PAKISTAN: Dette bildet av Arfan Bhatti er tatt mens han satt fengslet i Pakistan. Foto: Privat

– Hvorfor tenker du at det er registrert opplysninger om deg? spør Henriksbø.

– De har på ulike stadier vært involvert i saken mot meg, sier Bhatti.

– Har du noen grunn til å tro at norske myndigheter har masse opplysninger om deg?

– Jeg vet ikke. De skjuler noe.

«En god venn»

Bhatti ankom retten omtrent klokken 09.20 tirsdag formiddag. Han smilte bredt da han så Matapour på tiltalebenken.

Deretter gikk Bhatti bort til Matapour, tok ham i hånda og ga ham en god klem og et kyss på kinnet. De to utvekslet også noen ord. Bhatti beskriver, på spørsmål fra dommeren, Matapour som «en god venn».

Sturla Henriksbø leser også fra et avhør som norsk politi gjorde med Bhatti i Pakistan i januar. Da sa Bhatti at Matapour er misforstått av mange og at han har «et hjerte av gull». 

 Heiko Junge / NTB
KJENT KRIMINELL: Arfan Bhatti, her under en demonstrasjon i Oslo i 2012, er domfelt en rekke ganger. Foto: Heiko Junge / NTB

Matapour er tiltalt for grov terrorhandling etter angrepet i Oslo 25. juni i fjor. Bhatti har status som siktet i samme sak, men forklarer seg tirsdag som vitne i saken mot Matapour.

Norske myndigheter har i månedvis jobbet på spreng for å få den terrosiktede 46-åringen utlevert fra Pakistan. På fredag i forrige uke lyktes de

Påtalemyndigheten mener at Bhatti planla terrorangrepet og risikerer inntil 30 års fengsel.

Svarer med nye spørsmål

Fra tidligere har Bhattis advokat John Christian Elden varslet at han ikke vil forklare seg i retten.

Likevel svarer Bhatti på en rekke spørsmål. Svarene er imidlertid veldig ofte bare spørsmål tilbake til statsadvokat Henriksbø.

– Du mener norske myndigheter har begått urett mot deg, blant annet gjennom overvåkning. Er det andre personer som er rammet av den samme overvåkning? spør Henriksbø.

– Jeg lurer på hvorfor dere betalte i kontanter til vitner i Pakistan? Dette er min forklaring tilbake, svarer Bhatti.

– I settingen du er i nå, så er det jeg som stiller spørsmål, sier Henriksbø.

– Vil du at jeg skal svare tilbake som du vil? svarer Bhatti.

– Jeg vil at du skal svare, sier Henriksbø.

– Da lar du meg svare som jeg vil. Jeg svarer med et spørsmål. Hvis du ønsker å stille spørsmål, så kan ikke du forvente at jeg svarer på det. 

– Det spørsmålet du stiller, er besvart av andre vitner her tidligere. Det er ikke min jobb å svare på det, sier statsadvokaten tilbake. 

Om de berørte: – Tragisk

På et tidspunkt bryter også dommeren inn og sier at Bhattis forklaring ikke har noen bevisverdi i retten. 

Etter at Sturla Henriksbø har gitt opp å noen konkrete svar fra Bhatti, så sier Matapours forsvarer, avokat Marius Dietrichson, at han ikke vil forsøke seg på noen spørsmål fra Bhatti. 

– Men jeg antar at du egentlig har en lang rekke spørsmål? spør dommeren.

– Å ja, men jeg vil ikke kjøre en sånn spørsmålsrunde når han sier at han ikke vil forklare seg, svarer Dietrichson.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FORSVARER: Advokat Marius Dietrichson forsvarer terrortiltalte Zaniar Matapour. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Heller ikke dommeren har noen spørsmål til Bhatti. Det har derimot bistandsadvokat Christian Lundin. 

– Vi har hørt forklaringen til 24 stykker fornærmede. De forteller om flashbacks, mareritt, søvnløshet. Så har vi også de etterlatte. Har du noen tanker om det? Har du noe du vil si til dem? spør Lundin. 

– Det er tragisk for dem, men jeg er så langt fra den saken her og de handlingene. Så utover det har jeg ingen kommentarer til det. Jeg vet ikke hva som har foregått den dagen eller i ettertid, utover det som jeg har fått med meg senere. Det er tragisk for dem som har blitt rammet av det, svarer Bhatti. 

Omtrent klokken 10.15 får Arfan Bhatti forlate rettssalen. Han er dermed ferdig med å forklare seg i saken mot Zaniar Matapour. På vei ut varsler Bhatti at han kan komme til å si mer dersom han selv blir tiltalt for terrorangrepet. 

Av habilitetshensyn rapporterer nyhetssjef Fredrik Kirkevold direkte til sjefredaktør Olav T. Sandnes i saker som omhandler Arfan Bhatti.

Read Entire Article